Čudesna moć divljeg origana: Zašto se ulje divljeg origana smatra najboljim prirodnim antibiotikom

Biljka koja ima sličnosti sa origanom, koji se inače koristi kao začin u kulinarstvu, i te kako je poznata ljubiteljima fitoterapije. Naime, ovo ulje je jedan od najboljih prirodnih antibiotika.

Sem toga, preporučuje se koristiti ga i za poboljšanje imunog sistema, odnosno za lečenje različitih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Treba naglasiti i to da je u pitanju ulje biljke, koje ima odličan efekat na hroničnu ili akutnu upalu pluća, a istovremeno je i dobra prevencija u periodu gripa, a štiti i od prehlade.

Karakteristike divljeg origana

Odmah da naglasimo, divlji i pitomi origano spadaju u istu porodicu. Međutim, dok se pitomi koristi isključivo u kulinarstvu, dotle se divlji origano koristi za lečenje.

Područje na kome raste divlji origano je Mediteran i to primarno turska teritorija. Ujedno je ta zemlja i najveći izvoznik divljeg origana, odnosno proizvoda od te biljke u celom svetu.

U našem narodu je divlji origano poznat kao vranilova trava, ali i vranilovka. U pitanju je biljka koja raste u visinu od 30 do 60 cm i cveta u periodu od jula do oktobra meseca. Vreme cvetanja divljeg origana isključivo zavisi od podneblja u kome raste, odnosno od nadmorske visine.

Za pripremu ulja, odnosno različitih proizvoda od ove biljke, koriste se cvetovi.

Za šta se koristi divlji origano?

Najčešće se koristi u formi ulja, a primarno se smatra odličnim prirodnim antibiotikom. U tom smislu se ulje od divljeg origana preporučuje za jačanje imunog sistema na prvom mestu.

Takođe je poznato da ulje od ove biljke ima pozitivan uticaj i na brojne gljivice i bakterije, a primarno na Ešerihiju koli, kandidu i stafilokoku, odnosno streptokoku.

Može se ulje divljeg origana koristiti i za spoljnu upotrebu prema priloženom uputstvu.

Isto tako je primećeno i da ulje ove biljke pomaže osobama koje imaju infekciju Heliko bakterijom.

Ali je vrlo važno da posebno osoba vodi računa o tome kako se koristi ulje divljeg origana. U suštini ni u kom slučaju ne bi trebalo konzumirati više od 12 kapi dnevno, mada mnogi proizvođači preporučuju da to bude upola manje. Tačnije, većina proizvoda koja se može naći na tržištu navodi u uputstvu za upotrebu da je predviđeno konzumiranje tri puta po dve kapi ulja od ove biljke i to u periodu od 10 dana u toku jednog meseca. Naravno da treba u potpunosti poštovati uputstvo za upotrebu konkretnog proizvoda.

Ukoliko neko ima problem sa stanjem bronhija, odnosno ako ga muči uporni kašalj, trebalo bi da koristi ulje od ove biljke. U tom slučaju se primenjuje uglavnom inhalacija, ali još jednom napominjemo da se mora u potpunosti poštovati proizvođačko uputstvo.

Primećeno je da ulje divljeg origana pomaže i kod bolova u zglobovima i kostima, odnosno kod pojave osteoporoze ili artritisa. Takođe ima indicija da je efikasno i u slučajevima paradentoze, kao i kod psorijaze, rozacee ili ekcema. S obzirom na to da je u pitanju odličan prirodni antibiotik, te sredstvo koje pomaže u borbi protiv bakterija i gljivica, to se smatra i da ulje divljeg origana ima blagotvorno dejstvo na unutrašnje organe poput pluća, bubrega i bešike, ali i slezine i jetre.

Način primene

U proizvođačkom uputstvu svakako će biti precizno navedeno za određeni proizvod kako se preporučuje da ulje divljeg origana bude korišćeno.

Za većinu proizvoda važi pravilo da je to dve do tri kapi ulja, koje su razblažene u određenom jestivom ulju. Trebalo bi da to bude neko kvalitetnije jestivo ulje, poput na primer hladno ceđenog maslinovog, mada ako neko iz bilo kog razloga to ne želi, može koristiti i drugo jestivo ulje.

Ko treba da izbegava ulje divljeg origana?

Posebno je važno obratiti pažnju na uputstvo za upotrebu, gde je navedeno da određene grupe ljudi, poput dojilja, trudnica i dece mlađe od tri ili šest godina ne bi trebalo da koriste ulje divljeg origana. Starosna dob dece kojoj se preporučuje korišćenje se razlikuje od proizvođača do proizvođača.

Zbog svojstava koja taj preparat ima trebalo bi i da osobe sa povišenim krvnim pritiskom, sa problemima vezano za koagulaciju krvi i malokrvnošću, svakako izbegavaju ovaj proizvod. Isto tako se podrazumeva da ulje divljeg origana ne bi trebalo da koristi niko ko je alergičan na bilo koji sastojak tog preparata. Alergija se proverava na vrlo jednostavan način, tako što se 48 sati pre prvog korišćenja namaže malo preparata na prevoj podlaktice i prati da li ima ikakvih alergijskih reakcija.

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...