Čitamo: „Žena crvene kose“ – Orhan Pamuk

Šta je zajedničko svakom modernom čoveku na kugli zemaljskoj, bez obzira na nacionalnost? Zaborav! Svi teže pojednostavljivanju stvari. Ili bar izgleda da će biti jednostavnije ako zaboravimo ko smo i odakle potičemo. Kakva nam je istorija bila, kakva nam je književnost i da li su stari mitovi i legende odavno zaboravljeni?

Orhan Pamuk u svom romanu ,,Žena crvene kose” tematizuje osećaj zaborava kroz prizmu dve drevne priče o caru Edipu i persijsku priču o Rustemu i Suhrabu. Orhan Pamuk je turski pisac, dobitnik je i Nobelove nagrade za književnost. Nepresušni toponim u njegovoj književnosti jeste upravo njegov rodni grad, Istambul. Njegovi romani su prevedeni na više od šezdeset jezika.

Sofoklova priča o caru Edipu, govori o ubistvu oca i ženidbom majke, sa kojom je Edip imao i potomstvo. Pred samo rođenje sina Edipa, kralj je čuo za ovo strašno proročanstvo i naredio vojnicima da njegovog tek rođenog sina ostave u šumi da umre. Međutim, dečak ne umire već se posle nekog vremena vraća i ubija oca ne znajući da mu je otac. Saznaje svoju strašnu istinu tek kada kuga napada njegov narod. Od te spoznaje Edip je sam sebe oslepeo i otišao iz kraljevstva.

Persijska priča o Rustemu i Sunhrabu, govori o ubistvu sina. Rustem je bio veliki junak, koji je zalutao u nepoznatu zemlju, posle kratke romanse sa princezom vratio se u svoju zemlju. Njegov sin Sunhrab kada je odrastao želeo je da spoji svoje kraljevstvo sa očevim i krenuo je kod Rustema. Dva junaka su se srela na bojištu i otac je ubio sina, ne znajući da mu je on sin.

Ove dve priče su od izuzetne važnosti za ovaj roman, jer nam daju i dve mogućnosti za njegov kraj. Džema otac napušta pred odlazak u gimnaziju, tražeći mušku figuru on odlazi sa majstorom Mahmutom da kopa bunar, da bi zaradio za upis na fakultet.

Odnos između majstora Mahmuta i Džema je iz prijateljskog prerastao u odnos oca i sina. Kopali su bunar u jednom malom mestu pored Istambula, radeći sve uz pomoć čekrka i kante. Džem je u Oregonu prvi put ugledao ženu crvene kose, u koju će se zaljubiti I sa njom će ostvariti svoje dečačke snove.

Džem jednog dana napušta svog majstora, posle pada kante na dno rupe u kojoj treba da se pojavi voda. Uplašen beži, misleći da ga je ubio. Narednih trideset godina će svakodnevno misliti o majstoru Mahmutu i pokušavati sebi da objasni zašto ga je tako kukavički ostavio. Kao što vidite ovaj deo možemo uporediti sa Edipom, jer on ubija svog oca. Džem kasnije završava fakultet, ženi se i sa ženom podiže svoju građevinsku firmu pod nazivom ,,Sunhrab”. Život nastavlja svojim tokom, sve dok jednog dana ne pročita mejl, koji mu šalje njegov sin. Sin? Da bi saznao šta se zaista desilo u Oregonu pre trideset godina kreće na put. Ko je žena zbog koje je otac ostavio njega i majku? Ko je majka njegovog sina? Ukoliko želite roman koji je pun simbola i drevnih priča koje se prepliću sa sudbinom glavnog junaka, na pravom ste mestu. Roman koji ćete pročitati u jednom dahu, čekajući kraj koji će ispričati žena crvene kose.

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....