Čitamo: „Triptih“ – Karin Sloter

Čini mi se da će Karin Sloter biti moje književno otkriće 2021. godine. „Triptih“ je treća knjiga ove autorke koju sam pročitala u poslednjih nekoliko meseci i oduševila me jednako, ako ne i više, od prethodne dve.

„Triptih“ je priča o ubici – surovom, bezobzirnom i nemilosrdnom, specijalnom agentu Vilu Trentu – pronicljivom, oštroumnom i posvećenom, detektivu Majklu Ormvudu – arogantnom, ubeđenom da zna sve bolje od drugih i bivšem zatvoreniku Džonu Šeliju – uplašenom, neprilagođenom na život van zatvora, ali spremnom da se bori za ostanak na slobodi.

Dopalo mi se što Vil Trent nije spredstavljen kao savršeni, nepogrešivi agent koji dodeljeni slučaj rešava kao od šale. Naš junak je prepun ožiljaka, fizičkih i mentalnih, često nesiguran u sebe, ali odan onima koje voli i poštuje. Spreman je da traži pomoć kada mu zatreba i ume da prizna da nije najbolji u svemu. Autorka ovde vešto povlači paralelu između Trenta i Ormvuda. Dok je Trent umeren i odmeren, Ormvud je hvalisav, sklon preterivanju i izvrtanju istine u svoju korist. Ipak, ova dva službenika zakona moraju da sarađuju kako bi rešili slučaj ubice i silovatelja čije su žrtve uglavnom devojčice kojima je odgrizen jezik.

Autorka nam krivca otkriva mnogo pre završetka knjige, ali meni ovo ni najmanje nije umanjilo želju za daljim čitanjem. Volim šokantne krajeve, ali još više volim kada me neko iznenađuje tokom čitanja celokupne knjige, a to je ono što Karin Sloter veoma uspešno radi.

„Triptih“, po mom mišljenju, ima sve elemente dobrog trilera: odlične i specifične likove, fantastičan zaplet, povezanost likova i situacija koji na prvi pogled deluju potpuno nepovezano, napetu atmosferu i način pripovedanja koji drži pažnju.  Nekoliko puta u toku čitanja sam čak i zastala i pomislila kakav dobar posao je Sloterova uradila kada nam je ubacila neki nagoveštaj ko je sa kim povezan ili šta će se desiti za nekoliko poglavlja.

Jako mi je drago što se priča o agentu Trentu nastavlja još u dve knjige i jedva čekam da krenem sa čitanjem sledeće knjige u ovoj trilogiji. Od mene imate veliku preporuku za ovaj fantastični triler.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe. Postoje u...

Preporuke distopijskih romana

Preporuke distopijskih romana. Danas vam predstavljam nekoliko preporuka distopijskih...

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom. Kako...