Čitamo: “Stanar” – Rolan Topor

Čitamo: “Stanar” – Rolan Topor

Trelkovski pronalazi stan koji mu savršeno odgovara. Sve je baš onako kako treba, dok čudne stvari ne počnu da se dešavaju. Paranoja i teorije zavere okružuju našeg stanara na svakom koraku. Da li je problem u njemu, u drugim stanarima, u zgradi?

Pisac stvara napetu atmosferu koja se zaista može „seći nožem” u pojedinim trenucima. Knjiga će vas stalno držati na ivici. Pažljivo ćete okretati stranice i čekaćete da se nešto užasno desi. Stalno sam pokušavala da proniknem u to šta se u stvari krije iza čudnih dešavanja oko Trelkovskog. I sama sam smišljala teorije i razmatrala različite ideje o događajima u romanu.

Delo Rolana Topora me je neodoljivo podsetilo na film „Motmanovo proročanstvo”. Ne zbog radnje, nego zbog atmosfere. U filmu, baš kao i u ovom romanu, mi ne svedočimo ni jednoj užasnoj sceni. Svakako, svesni smo da se užasne stvari dešavaju i da nešto nije u redu. Sećam se da sam nakon gledanja filma svima govorila kako je jedan od najstrašnijih koje sam pogledala, iako u njemu nije bilo gotovo nijedne strašne scene.

Stanar“ je kratak, ali efektan. Nema nikakvih bespotrebnih dešavanja, sve drži pažnju. Lako i brzo se čita, a dugo se diskutuje o tome šta je stvarno istina, a šta slutnja i fikcija. Posle čitanja ćete verovatno poželeti da i u svom stanu hodate na prstima, a možda ćete i neko vreme izbegavati komšije.

Knjiga je deo edicije Poetika strave koja očigledno zaslužuje taj naziv. Na osnovu ovog dela snimljen je i film, koji planiram da pogledam. Ako ste gledali ili čitali „Stanara“, pišite mi kako vam se dopao.

Čitamo: “Stanar” – Rolan Topor

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...