Čitamo: „Šta sjajni roditelji rade“ – Erika Rajšer

Današnjica nam nameće nove “prepreke” u roditeljstvu. Svako pokušava na svoj način da reši problem, objasni detetu dobre i loše strane određenog postupka. Ono što vam može pomoći u vaspitanju vaše dece jesu knjige o roditeljstvu. Neki će reći: ,,Ma je l” moja mama čitala knjige”? U pravu ste nije, jer je pre trideset, četrdeset ili pedeset godina bilo lakše gajiti decu. Tada nisu postojale stvari koje danas postoje. Nije postojao internet. Internet koji može da bude sjajan u kontrolisanim uslovima, ali u nekontrolisanim može ozbiljno da ugrozi vaše dete, zato izdvojite malo vremena, preskočite čitanje dnevne štampe i pročitajte ovu knjigu.

Autor ove knjige je psiholog, koji se bavi roditeljskim radionicama, i ova knjiga je proizašla iz njenog ogromnog iskustva u radu sa roditeljima i deci. Knjiga je bazirana na sedamdeset i pet poglavlja koja ne morate čitati redom, mada bi bilo preporučljivo jer tako možete da uklopite svaki deo u veliku slagalicu. Zanimljivo je da je ovo knjiga koja nudi moguća rešenja i za malu decu i za tinejdžere, tako da je možete čitati više puta i u različitim “dobima” svoje dece.

Knjiga predstavlja zbirku strategija za prevazilaženje problematičnog ponašanja. Takođe, autorka se trudi i da ukaže na moguće roditeljske greške, i na koji način da uspete da počnete da sarađujete a ne samo da se svađate.

Sjajni roditelji izbegavaju vaspitanje kada su umorni i gladni jedno od jako zanimljivih poglavlja, za koje verujem da nam se svima dogode bar jednom nedeljno ako ne i češće. Deca kada su umorna i gladna, ne mogu da nas slušaju jer njihove fiziološke potrebe nisu ispunjene. Pošto su to mali organizmi koji se tek navikavaju na svoje potrebe, ne mogu kao mi odrasli da pokušaju da se saberu. Autorka daje moguće rešenje da vaspitanje za dati momenat odložimo, jer nećemo ništa postići sem svađe i suza.

,,Vaspitavanje se, na kraju krajeva, svodi na učenje”.

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....