Čitamo: „Profajler“ – Tamara Kučan

Marina – psihološkinja, ćerka policajca, uplašena devojčica, profajler, žena sa tajnom.

Nikola – inspektor, miljenik Marininog oca, savršeni momak, čovek sa tajnom.

R – haker, kriminalac, borac za pravdu, čovek koji želi da tajne izađu na videlo.

Roman „Profajler“ upoznaje nas sa mračnom stranom interneta, ali i sa mračnom stranom ljudske duše. Autorka nas navodi da se zapitamo koliko dobro poznajemo ljude oko sebe, ali i sebe same. Način pisanja romana je veoma jednostavan iako su teme kojima se Tamara Kučan bavi veoma komplikovane.

Marina kao mala devojčica ostaje bez majke koju je obožavala i sa kojom je delila brojne snove i želje. Odrastanje uz oca policajca nije bilo najlakše zbog sopstvenih, ali i očevih očekivanja. Nakon fakulteta, Marina odlazi u Holandiju na master studije gde upoznaje muzičku zvezdu Edija u kojeg se ludo zaljubljuje. Međutim, nakon završetka mastera Marina se vraća u Beograd, a Edi bez reči raskida sa njom. Između potrage za poslom, želje da otkrije zašto je Edi ostavio i navikavanja na život sa ocem koji je u penziji, Marina počinje bezazleno da flertuje sa svojom prvom simpatijom, Nikolom. Nikola je inspektor zaposlen za odeljenju za sajber kriminal i trenutno radi na slučaju hakera R. Slučaj ga naprosto izluđuje, pošto R u svojim objavama i sajber napadima odeljenje za sajber kriminal predstavlja kao negativce, a Nikolu kao nesposobnog. Haker ima podršku javnosti što Nikolu dodatno nervira. Nakon što je nekoliko puta pokazala svoje znanje i pomogla Nikoli u slučaju, Marina se zapošljava kao profajler, saradnik na odeljenju za sajber kriminal. Posle nekog vremena, Marina počinje da živi kroz ovaj slučaj i pokušava na sve načine da dođe do njegovog rešenja. Ipak, ubrzo shvata da ništa nije onako kako izgleda i da nas ponekad i stranci poznaju bolje od naših najbližih. Borba za rešenje slučaja je ustvari od početka Marinina borba da ispriča svoju istinu i da se suoči sa najdubljim strahovima i tajnom koju je čak i sama od sebe godinama sakrivala.

Ova knjiga držala mi je pažnju od prve do poslednje strane. Nekoliko puta sam se zapitala ko je junak ove priče, a ko negativac, ko će pobediti i da li istina zaista može da izađe na videlo i onda kada se svi trude da je sakriju. Od nesigurne psihološkinje koja pati za bivšim dečkom Marina je u mojim očima postala prava heroina koja je spremna da žrtvuje sve uključujući i sebe samu kako bi istina izašla na videlo. Dopalo mi se kako autorka romana povezuje priče i kako čitajući prva poglavlja knjige ne možemo ni da naslutimo glavnu radnju romana  i pravu prirodu glavnih junaka.

Bezazlena odluka može promeniti naš život. I pored toga što nekog dugo poznajemo, ne znači da znamo kakav je čovek. Uprkos tome što nekog ne poznajemo, ne znači da ne želi da nam pomogne. Na kraju, jedini kojima uvek možemo da verujemo i za koje moramo da se borimo smo mi sami.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...