Čitamo: „Priče za laku noć za male buntovnice“

U svakom od nas krije se mali buntovnik ili mala buntovnica koji samo čekaju pogodnu priliku da izađu i pokažu svetu ko su. Većina nas odrastala je uz tradicionalne bajke i ako mene pitate, to je sasvim u redu. Ne kažem da ove bajke nemaju mana – nekada su potpuno nerealne i stvaraju kod dečaka i devojčica iluzije o tome kakva će im budućnost biti. Verujem da deci treba čitati bajke, jer upravo slušajući ove priče deca razvijaju svoju maštu i kreativnost. Na kraju dana, bajke su samo bajke i potpuno je normalno da deca dok su mala maštaju kako će postati vitezovi, kraljice ili neka magična bića.

Isto tako, verujem da deci treba pričati i sasvim realne priče, priče o običnim ljudima koji su po nečemu postali izuzetni. U redu je da deca gaje iluzije i veruju u bajke, ali  veoma je važno da znaju kakav je to svet u kojem živimo i kako i neko sasvim običan može postati junak svoje priče. Knjigu „Priče za laku noć za male buntovnice“ napisale su Elena Favili i Frančeska Kavalo. U knjizi se nalazi 100 priča o ženama koje su na neki način menjale svet. To su priče o novinarkama, književnicima, caricama, premijerkama, naučnicama, sportistkinjama, kraljicama, pevačicama, aktivistkinjama i mnogim drugim poznatim i ne toliko poznatim damama. O svakoj od ovih žena mogla bi se napisati pojedinačna knjiga, ali mislim da je veoma značajno što su sve okupljene u jednoj knjizi koja je pre svega namenjena devojčicama.

Knjigu sam dobila na poklon, od jedne buntovnice za drugu buntovnicu, od jedne Milice za drugu Milicu. Pročitala sam je u jednom dahu i jako mi se dopala. Priče su kratke i u svakoj je glavna junakinja devojčica koja je postala uspešna u nekoj oblasti života. Svaku priču prati ilustracija i citat glavne junakinje. Ako ne grešim, svaku ilustraciju uradila je žena koja dolazi iz iste države kao i žena o kojoj je priča. Veoma mi se dopalo što se spominju žene širom sveta, žene različitih zanimanja, stavova, iz različitih istorijskih perioda i što će svaka devojčica imati neku junakinju u kojoj će se pronaći. Među poznatim ženama u ovoj knjizi našla se i jedna Srpkinja, Jelena J. Dimitrijević, književnica i svetska putnica, čemu sam se posebno obradovala.

Ako mene pitate, ovu knjigu treba da pročitaju i dečaci i devojčice i deca i odrasli, zato što je odlična polazna tačka za istraživanje o ženama koje su menjale svet. Naravno da neće svako istražiti i pročitati sve o svakoj od njih, ali verujem da će svakog zainteresovati makar jedna ili dve priče, pogotovo o ženama o kojima ne znamo toliko, a koje su uradile velike stvari. Osim toga, sasvim je jasno da će male buntovnice koje čitaju ove priče  jednoga dana izrasti u izuzetne žene o kojima će se pisati ovakve knjige.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...