Čitamo: Potonite u „Živi pesak” Malin Pešon Đolito

Čitamo: Potonite u „Živi pesak” Malin Pešon Đolito. Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno? Ili baš i nije tako? U elitnoj stokholmskoj školi desilo se masovno ubistvo. Maja Norberg optužena je za saučesništvo u ovom zločinu. U ovom masakru ubijeni su njeni drugovi iz razreda, njen momak, njena najbolja  drugarica i njen nastavnik. Na kraju jedina u učionici bila je ona. Do ovog zločina, Maja je po svim merilima bila savesna učenica, posvećena devojka i uzorna ćerka. Ili možda sve i nije tako kako izgleda na prvi pogled?

Čitamo: Potonite u „Živi pesak” Malin Pešon Đolito

Ovo nije triler. Mislim da je to veoma važno naglasiti pre čitanja kako se ne biste razočarali zbog pogrešnih očekivanja. Ovo je psihološka drama u kojoj dobijamo presek jednog društva i sliku jedne generacije mladih. Od samog početka autorka daje glas Maji, tinejdžerki o kojoj bruji cela Švedska, a i šire. Da li je Maja pouzdan pripovedač? Mene je to mučilo kroz ceo roman. Ona nam priča o sebi, svojim prijateljima, svom momku i svom razredu. Daje nam pozadinu zločina, ali i pojedinačnih likova.

citamo-potonite-u-zivi-pesak-malin-peson-djolito

Čitamo: Potonite u „Živi pesak” Malin Pešon Đolito

Tinejdžeri koji su protagonisti ove knjige nisu samo obična deca iz komšiluka. Oni svako čine deo slagalice koja predstavlja današnje društvo. Siromašni, bogati, imigranti, vredni, lenji, pametni, ozbiljni, neozbiljni… Niko od njih nije savršen, samo dobar ili samo loš. Svi su u sivoj zoni, vođeni sopstvenim odlukama, ali i željom da zadovolje očekivanja i zahteve okoline i svojih najbližih.

Sudnica i učionica kao dva centralna mesta u ovoj priči idealne su pozornice za sve što će nam Maja ispričati. Naglasak priče je na mentalnom zdravlju mladih i svim faktorima koji utiču na to u kakve ljude ćemo odrasti. Razmišljaćemo o uticaju medija na kreiranje masovne svesti i razlikama između prava i pravde.

Čitamo: Potonite u „Živi pesak” Malin Pešon Đolito

citamo-potonite-u-zivi-pesak-malin-peson-djolito

Tik.tok.tik.tok. Suđenje se bliži kraju. Majini dani u pritvoru su odbrojani. Njen glas sve više prerasta u vapaj. Kome u ovoj priči možemo verovati?

„Ljudi vole da kažu kako deca veruju u ono što žele da veruju, ali prava istina je da je nemoguće obmanuti decu. Odrasli, s druge strane, hoće da odluče koja priča najbolje odgovara njihovim uverenjima. Ljude ne zanima šta drugi kažu ili misle, kroz šta su prošli, kakve zaključke su doneli. Ljude zanima da čuju samo ono što misle da već znaju.”

Čitamo: Potonite u „Živi pesak” Malin Pešon Đolito

Knjigu možete pronaći na sajtu Dokaz izdavaštva.

https://dokaz.rs/

Autor: Milica Barać

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...