Čitamo: „Polovina koja nedostaje“ – Brit Benet

Danas za vas čitamo: „Polovina koja nedostaje“ – Brit Benet. I prenosimo vam naše utiske.

U svom okruženju imam nekoliko blizanaca i moram da kažem da su me oduvek pomalo fascinirali. Iako će to možda nekome zvučati kao kliše, iz mog iskustva blizanci zaista jesu dve polovine koje se savršeno nadopunjuju. Sestre koje upoznajemo u ovom romanu, Stela i Dezire, dve su polovine koje su više vremena provele razdvojene, nego zajedno. Bez obzira na to, obe u svom životu uvek osećaju prisustvo one druge.

Priča započinje u gradiću kojeg nema ni na jednoj mapi, a koji je poznat po tome što u njemu živi crnačko stanovništvo koje je veoma svetle puti.

Bliznakinje odlučuju da napuste gradić i da svoju sreću okušaju u Nju Orleansu. Nedugo nakon odlaska u veći grad Stela napušta sestru i odlučuje da se predstavlja kao belkinja.

Ovde se putevi dve sestre razdvajaju.  Mi ih obe pratimo i posmatramo koliko se njihovi životi razlikuju. Radnja se proteže na period od 20-ak godina i obuhvata dve generacije žena iz porodice Vinje. Autorka se dotiče brojnih tema – rasizma, porodičnog nasilja, transseksualnosti, bolesti, (ne)uklapanja u društvo… Bilo je delova koji su mi bili pomalo nerealni, ali to mi nije previše zasmetalo, jer ipak se radi o fikciji, tako da mi je i logično da je autorka u nekim trenucima posegnula za dešavanjima koja se u stvarnosti verovatno ne bi desila, ali koja su značajna za radnju romana. Likovi su zanimljivi, mada bih volela da su neki od njih dobili više prostora kako bismo ih još bolje upoznali.

Dok sam čitala knjigu, razmišljala sam najviše o tome koliko užasno mora biti kada neko ne prihvata sam sebe i kada pokušava da se pretvara da je neko drugi. S druge strane, zahvaljujući Dezire shvatila sam kako život ne mora da bude loš ukoliko ne ispadne onako kako ga mi zamišljamo i kako ne treba da budemo previše strogi prema sebi.

Pročitala sam da će se na osnovu knjige uskoro snimiti i serija, tako da ću sigurno i nju pogledati.

Autor: Milica Barać

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...