Čitamo: „Pojedi tu žabu“ – Brajan Trejsi

Živimo u vreme kada su knjige iz popularne psihologije, marketinga i biznisa sve prisutnije na policama naših knjižara. Pored mnogobrojnih naslova, ja bih vam preporučila knjigu koja će sigurno ostaviti utisak na vas. I sigurno će te pokušati da primenite bar jedan način da postanete efikasniji u životu.

Pojedi tu žabu je knjiga koja se brzo čita, i nudi dvadeset i jedan način da se pokrenete i postanete efikasni kako u poslovnom životu tako i u privatnom.

Naslov knjige je nastao kao podsetnik svima nama da čim ustanemo treba da pojedemo žabu, šta to u stvari znači? Žaba predstavlja naš zadatak, problem, posao, koju po rečima autora treba da pojedemo čim ustanemo. Zašto? Odgovor je jednostavan, jer onda ne odugovlačimo! Čim rešimo svoj glavni problem ujutru, moći ćemo do kraja dana da radimo na drugim zadacima i da ne osećamo grižu savesti, već zadovoljstvo jer smo se rešili najtežeg problema.

Zašto je ljudima tako teško da ujutru reše najveći problem toga dana? Zašto je teško da se odmah uhvate u koštac sa zadatkom? Ljudi previše vremena provedu čekajući da rešenje padne samo sa neba, a u stvari samo treba da rade na njemu.

Autor savetuje da svaki dan isplaniramo prethodnog dana, jer na taj način se štedi i do dva sata. Uvek stvari treba raditi po prethodnom planu, i ostati dosledan koliko je to moguće. Najvažnije je ponavljanje, jer samo tako neke stvari mogu da prerastu u rutinu.

Smata se da je 80% do nas samih, a 20% do okoline. Što znači da samo od nas samih zavisi koliko ćemo biti uporni, i kakve ćemo rezultate imati.

Ono što mi se posebno sviđa je da autor napominje da što napornije radiš na poslu, znači da ćeš više vremena imati za svoju porodicu. Da je cilj posao uraditi na poslu, a ne nositi ga sa sobom svuda, pa čak i u svoj dom.

Brajan Trejsi daje dvadeset i jedan način da poboljšaš sebe, i želela bih da obratite pažnju na petnaesti način koji govori o tehnologiji.  ,,Tehnologija je užasan gospodar” Samo kada bismo obratili pažnju koliko vremena provodimo sa telefonom u ruci a da zaista nešto radimo, sem što skrolujemo i gledamo slike na društvenim mrežama. Autor napominje da napravimo plan na koliko sati ćemo koristiti telefone i kompjutere, i da jedan dan nedeljno provedemo bez istih. Smatra da nam previše odvlače pažnju, i da loše utiču na našu krativnost.

Knjigu koju će te brzo pročitati, a čije vežbe može primeniti odmah.

,,Radi ono što umeš, onim što imaš, tamo gde si.”

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...