Čitamo: „Pohvala pomajci“ -Mario Vargas Ljosa

 

,,Lepota je porok forme, i to božanstven.” Sesar Moro

Nobelovac je na jednostavan, a istovremeno uzbudljiv način ispričao priču o troje ljudi, koje povezuje strast i požuda. Ukoliko želite da pročitate zanimljivu ljubavnu priču o ženi koja spaja oca i sina, na pravom ste mestu.

Don Rigoberto je čovek u zrelim godinama koji se ženi Lukrecijom, kako bi njegov sin Alfonso imao i majku. Pre udaje drugarice su je savetovale, da se ne udaje i da će joj Alfonso doneti mnogo briga. Nije mogla ni da sanja kakve će joj tačno brige doneti.

Mario Vargas Ljosa je dobitnik nobelove nagrade za književnost, jedna od njegovih najpoznatijih romana je Avanture nevaljale devojčice , prepoznatljiv je po svom jednostavnom stilu i umetanju najpoznatijih mitova i legendi u svoja dela.

Knjiga nam na jedinstven način dozvoljava da provirimo kroz ključaonicu spavaće sobe don Rigoberta i Lukrecije, da vidimo kako se njihova strast rasplamsava iz noći u noć.

Lukrecija je lepa žena, svesna svog dobrog izgleda, koja voli svog muža. Ona na samom početku se poigrava sa njegovim sinom, misleći da je sve to dečija igra.

Roman ima četrnaest poglavlja, koja su ispresecana sa dve radnje, jedna je igra strasti između majke i oca, a druga između sina i pomajke.

Prvo poglavlje je posvećeno Lukrecijinom četrdesetom rođendanu. Ono je ključno poglavlje jer u njemu dolazi do izliva nežnosti između Alfonsita i Lukrecije. Alfonsito je napisao pisamce u kome joj čestita rođendan, i kao poklon obećava da će biti najbolji u školi. Lukrecija posle čitanja pisamceta silazi da mu poželi laku noć, ne razmišljajući da ide kod njega samo u crnoj spavaćici. Posle niza zagrljaja i poljubaca, smešta ga u krevet i odlazi svom mužu. Ona ni jednog trenutka nije imala nameru da zavede Alfonsita, otišla je kod njega golišava jer u tom trenutku joj nije palo na pamet da bi trebala da obuče i ogrtač. Zanimljivo je što ona posle izlaska iz sobe, oseća drugačije, kako i sama kaže poročno i bezobrazno.

Pisac u svom romanu pominje i Kandaula, Dijanu, Amora, i sve mitove vezane za njih upliće u mrežu o pohotnoj ljubavi između pomajke, sina i oca.

Šta će se desiti kada otac sazna za njihovu vezu? Ko će mu otkriti ovu tajnu?

Roman koji će te pročitati u jednom dahu, vrlo kratak i jednostavno napisan baš u stilu nobelovca.

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...