Čitamo: „Peto dete“ – Doris Lesing

Porodičnu idilu prekida rađanje poslednjeg deteta, Bena. Po čemu je on drugačiji?

Doris Lesing je britanska autorka, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2007.godine. Ostaće zapamćena kao jedna od najstarijih dobitnica Nobelove nagrade, uručena joj je u njenoj osamdeset i sedmoj godini. Najpoznatiji roman je Zlatna beležnica mada mnogi čitaoci se izjašnjavaju drugačije, da je ova knjiga nešto što im je promenilo pogled na celokupan rad date književnice.

Roman govori o mladom bračnom paru, koji je najviše na svetu želeo veliku porodicu i kuću. Harijet je rodila četvoro dece, i san o velikoj kući u koju mogu svi da stanu napokon je postao stvarnost. Beskrajno su uživali gledajući kako se deca igraju na terasi i u dvorištu. Često su im u posete dolazili prijatelji i porodica. Harijet je obožavala Božić, jer je uvek kuća bila puna. Nikada joj nije bilo teško da sprema hranu za sve svoje prijatelje.

Onda je ponovo ostala trudna, njeno prethodno četvrto dete je tek napunilo godinu dana, na samom početku trudnoće imala je čudan osećaj vezano za bebu. Pribojavala se da sa bebom neće biti sve kako treba.

Slede opisi njene trudnoće koji su u najmanju ruku čudni, pomeranje bebe poredi sa ubodima, kao da u utrobi nosi životinju koja ima krljušt i koja pokušava da je izgrebe. Spisateljica je dosta  prostora u romanu posvetila intuiciji. Ona je smatrala da je intuicija deo žene, nerazdvojni deo. Posebno je zastupala mišljenje da majka povezana sa svojim detetom do kraja svog života, i da može da ga oseti, bez obzira na udaljenost između njih.

Kada se porodila svi su bili šokirani, njeno peto dete kome su dali ime Ben, nije bio kao ostala deca. Ona je u početku krivila sebe, jer je trebala da spreči da on takav dođe na svet. Trebala je na vreme da mu preseče pupčanu vrpcu, da se ne muči na ovom svetu koji ga neće razumeti.

Onog trenutka kada je na svet došlo dete kome je trebalo pažnje duplo više nego ostaloj zdravoj deci, brak i porodica su počeli da se raspadaju. Ostala deca su sve češće imala napade ljubomore, a brat koji je rođen pre njega mu nikad neće oprostiti jer nije imao majku za sebe ni celu godinu.

Ben je imao svoju sobu, koja je bila zaključana da on ne bi mogao da odluta. Imao je na prozorima rešetke, jer su se plašili da bi mogao da skoči kroz prozor.

Prijatelji i porodica im više nisu dolazili, plašili su se Bena. Bilo im je žao Harijet, ali nisu nalazili prave reči, pa su jednostavno prestali da se javljaju.

Kako se Harijet osećala?

Zašto ga nije dala u dom i posvetila se drugoj deci?

Da li se Ben može snaći bez majke?

Roman koji tematizuje jednu ozbiljnu temu. O detetu sa posebnim potrebama, majci koja pokušava da izbalansira između zdrave dece i Bena. Roman koji se čita u jednom dahu, iščekivajući kako će se Ben snaći u ovom svetu.

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa. Vežbe za povećanje...

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente. Brzo, lako i...

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad bi bilo

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad...

Ulicom se širio miris jorgovana

Ulicom se širio miris jorgovana. Srela sam je danas....