Čitamo: „Odakle zovem“ –Rejmond Karver

Neću sad da pišem o tome, ako se dobro organizuješ imaćeš vremena za sve. Znaš ti to već! Ali ću ti dati ideju šta možeš da pročitaš, a da ti ne oduzme puno vremena, možda samo pola sata.

Rejmond Karver je američki pisac, koji je zanimljiv po izboru svojih tema i junaka. Junaci su mu obični ljudi, koji imaju mnogo problema, i koji obično nemaju nikoga ko bi ih saslušao. Teme o kojima pišu su alkoholizam, nesrećne ljubavi i kako sam kaže loša sudbina.

Priča „Odakle zovem“ govori o čudnim sudbinama ljudi koji su se sreli u centru za odvikavanje od alkohola. Jedan od njih je tu drugi put, i svestan je da će verovatno doći ponovo. Džej Pi je onaj koji priča priču naratoru, čije ime ne saznajemo.

knjiga, uzivanje

Priča počinje retrospektivno, dok narator i Džej Pi piju kafu na tremu zagledani u horizont. Džej Pi je upoznao svoju buduću ženu dok je čistila odžak u kući njegovih roditelja. Ubrzo su počeli da se zabavljaju, i on je počeo da čisti odžake sa njom. Nakon toga su se venčali, kupili kuću i dobili decu. Naizgled idilična priča, zar ne? Tu idilu je prekinulo pivo, pa džin tonik, koje je pio stalno. Posle su došli i udarci, slomljen nos i iščašeno rame. Doveli su ga u centar na silu.

Zašto je počeo da pije? Šta mu nije bilo po volji? Kaže da i sam ne zna odgovor na to pitanje. Samo je čekao svaki slobodan trenutak da pije, obožavao je ukus džin tonika, i osećao ga je svuda oko sebe. Otišao je toliko u krajnost da nije jeo ništa, jer imalo ukus džin tonika.

Njegova žena dolazi u posetu, kako bi mu pružila podršku i popričala sa doktorima. Za njega još ima nade, jer alkohol još nije ubio ljubav žene prema njemu. Još uvek.

Šta je sa sudbinom naratora? Zašto nema njegove žene?

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...