Čitamo: „Mudar roditelj srećno dete“ – Hedvig Montgomeri

Literatura koja polako pronalazi svoje mesto na policama mnogih domova su knjige koje govore o vaspitanju dece. Imam utisak da se sada u knjižarama može pronaći zaista dosta naslova na ovu temu, što nije bio slučaj pre nekoliko godina. Ova činjenica me svakako raduje, jer sada možemo lakše da pronađemo neki praktičan savet, koji će nam olakšati svakodnevicu.

Sve knjige o roditeljstvu imaju poseban deo koji govori o emotivnoj povezanosti majke i deteta, tj.roditelja i dece. Pronaći ćete u svakoj knjizi da je ljubav jako važna, ali da ne sme da nam bude jedini orjentir. Pored ljubavi moramo da obratimo pažnju i na disciplinu. Svim roditeljima, kao i meni je najteže da budemo dosledni, ako smo već zabranili nešto, kaznili, nema popuštanja.

Hedvig Montgomeri je roditelj i psiholog i porodični terapeut. Njene knjige su nastale kao vrhunac njene dugogodišnje prakse.

Zanimljivo je da se pored roditeljstva u knjizi autorka osvrće i na odnose između roditelja koji se menjaju po rođenju deteta. Mislim da je to vrlo važna tema i da joj treba posvetiti pažnju. Dosta roditelja dolaskom deteta osete udaljenost i prazninu, jer više nemaju vreme za sebe. Autorka napominje da je u pitanju kraći period koji treba kao takav i prihvatiti.

Posebno poglavlje u knjizi su ograničenja i poslediceu kome govori o tome da jeste u početku teško objasniti detetu zašto postoje ograničenja. Roditelji su tu da brinu o detetu i da ga spreme za život. Ograničenja treba da budu fleksibilna da bi se sa rastom menjala. Ne možemo iste stvari braniti detetu od dve godine i detetu od osam godina. Vrlo je važno u svakom tenutku objasniti detetu kakve posledice mogu da se dese ukoliko prekorači ograničenja. Ne treba da zasnivamo vaspitanje na strahu, jer strah kod dece parališe i oni prestaju da slušaju. Treba da napravimo lepu atmosferu u kojoj će dete znati da je sigurno, voljeno, i u takvoj atmosferi treba raditi na vaspitanju.

Roditeljstvo je dugotrajan proces, i zato treba stalno raditi na sebi i na svojim emocijama., kako bi isključili sve mogućnosti da dete pogrešno percipira naše reči. Puno ljubavi, zagrljaja i strpljenja vodi do srećnog deteta.

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...