Čitamo: „Mračna mesta“ – Džilijen Flin

Peti Dej je na korak od toga da izgubi porodičnu farmu na kojoj živi sama sa četvoro dece – Mišel, Debi, Libi i Benom. Porodica je siromašna i nesređena, deca se ne uklapaju nigde, a Peti nikada ne uspe da uradi pravu stvar, koliko god se trudila. Niko nije mario za njih dok su bili živi, ali kada se na farmi desi masakr koji će preživeti samo Libi i Ben oni postaju još jedno među hiljadama „slavnih“ ubistava. Peti, Mišel i Debi su ubijene na svirep i surov način koji podseća na ritualna ubistva, a Ben je za njihovu smrt osuđen na doživotnu kaznu zatvora.  Libi ostaje sama i izrasta u nesigurnu, nepouzdanu i čudnu mladu ženu. Nakon 24 godine ona počinje da razmišlja o prošlosti i pita se da li je zaista videla i čula ono o čemu je svedočila ili je njen brat samo još jedan od toliko nevinih zatvorenika koji nikada nisu ni imali pravu priliku za odbranu.

mracna mesta

Ako bi trebalo da opišem ovu knjigu u nekoliko reči, rekla bih da je mračnija od očekivanog, napeta i uvrnuta. Autorkino uznemirujuće, prepoznatljivo i brutalno pripovedanje događaja iz prošlosti i sadašnjosti vodi nas kroz priču o porodici koja ni u čemu nema sreće i glavnoj junakinji koja je nedopadljiva i nesnađena u realnom svetu. Ova knjiga nije za svakoga, na njenim stranicama susrela sam se sa dešavanjima koja su mi bila tužna, gadljiva i sablasna. Svi događaji su opisani detaljno i veoma realno, tako da mi je čitanje u nekim trenucima izazivalo jezu i nelagodu. Osećala sam se kao da se neke od scena dešavaju u mojoj blizini, kao da su i same stranice ove knjige postala mračna mesta i kao da je svaki od likova na njima iskvaren, tmuran i oštećen.

mracna mesta

U knjigama Džilijen Flin uvek vlada specifična atmosfera koju autorka ume da prikaže i dočara čitaocima. Ovog puta ona nas zaista vodi na najmračnija mesta ljudskog uma. Ako ste ljubitelji književnih dela u kojima ne možete da predvidite razmišljanje i delovanje likova, u kojima autori prekidaju poglavlja onda kada je najzanimljivije i u kojima ništa nije crno-belo onda je ova knjiga dobar izbor za vas.

Jeste li čitali  „Mračna mesta“? Ako jeste, kakvi su vaši utisci?

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...