Čitamo: „Moja baka vam se izvinjava“ – Fredrik Bakman

Elsa nije tipična sedmogodišnjakinja. Ona je do sada pročitala sve delove Hari Potera, zna ispravno da upotrebi reč touché, drugima ispravlja gramatičke greške i njena najbolja prijateljica je njena baka. Baka je Elsi otkrila jedan potpuno novi svet, Zemlju skoro budnih, koja se sastoji od nekoliko kraljevstava među kojima je i Mijama, zemlja u kojoj nastaju bajke. Nisu to one sasvim obične bajke koje već svi znaju, to su potpuno drugačije bajke sa neobičnim likovima koje niko ne poznaje toliko dobro kao Elsa i baka.

Elsa zna da će sve biti u redu dok je baka pored nje, jer baka je uvek na njenoj strani, čak i onda kada ona nije u pravu. Osim toga, sasvim je jasno da su svakom detetu potrebni super heroji, a baka je Elsin nezamenjivi heroj i prijatelj. Ipak, čak ni super heroji ne mogu da izbegnu smrt, tako da baka napušta Elsu. U nasledstvo joj ostavlja poslednju veliku avanturu. Elsa treba da pronađe ljude kojima je njena baka ostavila pisma, ljude kojima se baka izvinjava. Devojčica već od samog početka zna da će ova avantura biti nezaboravna, da će ona kao ponosni vitez iz Mijame morati da upotrebi sva svoja znanja i veštine da reši misteriju koju joj je baka ostavila i da će je na kraju puta sačekati istina o tome kakva je njena baka zaista bila.

Veoma mi se dopao način na koji pisac opisuje odnos koji baka i Elsa imaju. Jasno je da ni baka ni unuka nisu savršene, ali je isto tako očigledno da se beskrajno vole i da su jedna drugoj nezamenjiva podrška. Elsin lik mi se verovatno ne bi toliko dopao da je ovu knjigu napisao bilo ko drugi. Bakman devojčici daje neke osobine koje su neočekivane za njen uzrast, daje joj zrelost i mudrost, ali i ranjivost i naivnost onda kada je to potrebno. Likovi koje upoznajemo u ovom romanu su različiti, a svako od njih iza sebe krije priču koja ga predstavlja iz više uglova, jer svako od nas ima dobre i loše strane koje Bakman savršeno prepliće kod svojih književnih junaka.

U knjizi je jasno prikazano da je Elsa devojčica koja se ne uklapa među svojim vršnjacima. Isto tako kroz priču saznajemo da je i baka bila drugačija od onoga što je društvo od nje očekivalo. Bakman povezuje priču o odrastanju jedne devojčice i borbi jedne žene da promene živote ljudi oko sebe, da sačuvaju svoje prijatelje i odbrane svoj dom, priču o prošlosti i sadašnjosti.

Moram priznati da sam od ove knjige očekivala dosta i kao i svaki put do sada Fredrik Bakman i njegovi književni likovi me nisu razočarali. Uživala sam u Elsinom lovu na blago i njenim mudrim opaskama, bajkama iz Mijame i njihovim junacima, bakinoj tvrdoglavosti i plemenitosti, ali najviše u pouci koju ova knjiga nosi sa sobom. Svakome od nas su potrebni super heroji, a svako od nas je heroj nečije bajke.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...