Čitamo: „Misterija sestara Bronte: Nestala nevesta“ – Bela Elis

Čitamo: „Misterija sestara Bronte: Nestala nevesta“ – Bela Elis

Englesko selo. Nestanak mlade žene. Tri sestre koje su nam svima dobro poznate.

Istorijska misterija koju vredi pročitati.

Bela Elis nam donosi isečke iz kratkog perioda kada su sve tri sestre Bronte živele zajedno u porodičnoj kući u Engleskoj sa ocem i bratom. Autorka je u knjigu utkala brojne detalje iz stvarnih života sestara. Svaka od njih je opisana do detalja koji se podudaraju sa istorijskim podacima i znanjima koje do sada imamo o porodici Bronte.

Ovo je istorijska fikcija u koju je lako poverovati. S obzirom na to da su Šarlot, Emili i En Bronte zaista živele zajedno i istovremeno pisale svoje romane, nije teško pomisliti kako su uporedo rešavale i misterije iz svog okruženja. Svaka sestra je dobila dovoljno prostora u ovoj knjizi. Iako su sve tri potpuno različitih karaktera, Bela Elis savršeno oslikava njihovu bliskost i povezanost.

Atmosfera u knjizi podseća na ugođaj koji je često prisutan i u delima slavnih sestara – pomalo misteriozno, nemirno i napeto.

Dok sam čitala knjigu, lako sam mogla da zamislim jedno malo ušuškano englesko selo u kojem svako krije neku tajnu i tri sestre koje hrabro koračaju kako bi te tajne otkrile.

Sigurna sam da ću čitati i nastavke, pošto je autorka uspela da me pridobije radnjom, ali i opisima i atmosferom koju stvara na stranicama svog dela. Knjiga mi je još jednom potvrdila da su Emili, En i Šarlot bile zaista ispred svog vremena, kao i to da se nisu uklapale u šablone koje je tadašnje društvo nametalo ženama. Naravno, plus je i to što me je zainteresovala da saznam više informacija o sestrama Bronte, kao i da pročitam sva njihova dela.

Baš zato danas sa vama delim i nekoliko zanimljivih činjenica o porodici Bronte.

Bronte zvuči kao otmeno englesko prezime, ali nije tako. Prezime Bronte je irskog porekla, gde je prvobitno glasilo Brunti. Patrik Brunti (otac sestara Bronte) je bio iz siromašne irske porodice, pa je odlučio da promeni prezime kako ga ne bi povezivali sa prošlošću koje se stideo.

U porodici Bronte bilo je ukupno šestoro dece, pet devojčica i jedan dečak. Starije sestre, Marija i Elizabet, umrle su u detinjstvu, tako da su tri sestre, Šarlot, Emili i En, odrastale sa bratom Branvelom.

Tri sestre Bronte 1846. godine zajedno objavljuju zbirku pesama, pod pseudonimima Karer, Elis i Ekton Bel. Zbirka je prodata u samo dva primerka.

Šarlot je objavila „Džejn Ejr” 1846. godine. Emili je objavila „Orkanske visove”, a En „Agnes Grej” 1847. godine.

Godinu dana kasnije En je objavila svoj drugi roman „Stanarka napuštenog zamka”.

Šarlot je objavila još dva romana, „Širli” 1849.  godine i „Vilet” 1853. godine.

Prvi roman  koji je Šarlot napisala, „Profesor” objavljen je posthumno, 1857. godine.

U Šarlotinoj knjizi „Širli” prvi put je upotrebljena fraza „divlji zapad“. Ova knjiga je zaslužna i za promenu Širli iz muškog imena u žensko.

Sva deca iz porodice Bronte umrla su pre 40. godine života. Nakon Šarlotine smrti, njen suprug se uselio kod njenog oca i starao se za njega do smrti. Patrik Bronte je preminuo 1861. godine u 84. godini života.

Čitamo: „Misterija sestara Bronte: Nestala nevesta“ – Bela Elis

Autor: Milica Barać

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...