Čitamo: “Majstor i margarita” – Mihail Bulgakov

Čitamo: “Majstor i margarita” – Mihail Bulgakov

Čitanje ove knjige bilo je kao sklapanje slagalice od 1000 delova. Na početku je sve bilo razbacano, nepovezano i nije se ni mogla nazreti kompletna slika. Kako su poglavlja odmicala, tako su se delovi polako uklapali i na kraju sam pred sobom videla celokupnu sklopljenu slagalicu.

Sigurna sam da je ovo delo koje će svako tumačiti i razumeti na neki svoj način.

Meni je do kraja ostao osećaj da je ovo knjiga koju možda neću uspeti da pojmim u njenom celokupnom značenju i da joj možda neću pridati dovoljnu vrednost. Ovo je knjiga koja se ne uklapa u kalup. Njen žanr je nemoguće odrediti, jer se skoro svaki pojavljuje u ovoj knjizi. Likova je mnogo i meni je na početku bio izazov da ih sve zapamtim. Međutim, kako su njihove priče počele da se prepliću, tako sam ih sve povezivala i na kraju uspešno zapamtila.

Dobro i zlo su večita ispiracija u svim granama umetnosti. Pa ne čudi što je i Bulgakov odabrao da „Majstora i margaritu” utemelji na ovim motivima. Ipak, iznad ova dva motiva Bulgakov izdiže ljubav koja ne zna za granice i koja menja svet ili makar pojedinca. Margarita je sinonim za ženu koja je spremna da učini sve kako bi se ponovo ujedinila sa svojim voljenim Majstorom. A Majstor? On je čovek bez imena, pisac koji je odbacio svoj rad i koji misli da je sa njim svršeno. Možda grešim, ali verujem da je Bulgakov delove sebe upleo u lik Majstora i tako stvorio junaka koji se pamti.

Njihova priča je jedinstvena, očaravajuća i neophodna za oboje.

„Majstor i margarita“ je knjiga koja će vas zbuniti, zapanjiti, zaintrigirati. Ovo je delo koje će vas navesti da se zapitate. Knjiga će vas naterati na razmišljanje o ljudima i osobinama koje su tako duboko utkane u nas da ih često ni sami nismo svesni. Verovatno će vas čitanje držati budnima do kasnih sati. Ovo je jedna od onih knjiga koje morate čitati otvorenog uma, kod koje morate raskrčiti put kroz metafore, poređenja i skrivene poruke kako biste došli do suštine. „Majstor i margarita” je priča za sanjare, one koji veruju u magiju i koji misle da prava ljubav uvek opstaje.

Čitamo: “Majstor i margarita” – Mihail Bulgakov

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...