Čitamo: „Mašin greh“ – Darja Dezombre

Nedavno sam pročitala knjigu „Mašin greh“ koja je bila moj prvi susret sa modernom ruskom književnošću. Navikla sam na ruske klasike sa detaljnim opisima, brojnim zapletima i mudrim poukama. Bez obzira na to što je knjiga Mašin greh moderna, drago mi je što sam je pročitala i što sam otkrila kako to izgleda triler iz ugla jedne ruske autorke.

Neko u Moskvi ubija. Ubistva deluju sasvim nepovezano, između nekih su prošle i godine, ali ipak postoji nešto što im je zajedničko, sve žrtve bile su grešnici ili je makar neko tako procenio.

Maša je kao mala izgubila oca i od toga se nikad nije oporavila. Ceo život proučava serijske ubice i kao apsolventkinja dolazi na praksu u policiju. Za mentora joj dodeljuju iskusnog detektiva, Andreja. Maša i Andrej dolaze iz dva potpuno različita sveta i imaju potpuno različit pristup poslu. Andrej na početku misli da je Maša samo uobražena studentkinja koja je preko veze došla na praksu i dodeljuje joj potpuno baznačajne zadatke.

Sve će se promeniti kada Maša poveže neke stare slučajeve o kojima je čitala sa slučajem na kojem Andrej trenutno radi. U gradu je serijski ubica. Andrej i Maša su jedini koji ga mogu pronaći. Ubrzo i ubica shvata da su mu detektivi na tragu i svoj bes usmerava na Mašu i njenu okolinu. Maša mora da zaštiti svoju porodicu i prijatelje, a Andrej mora da zaštiti Mašu.

Autorka Darja Dezombre priču gradi postepeno i onda je na kraju raspliće u završnici koja za mene nije bila toliko šokantna, pošto sam nakon polovine knjige već bila ubeđena da znam ko je serijski ubica kojeg detektivi traže. Ne znam da li sam ja pročitala previše trilera, pa su mi očekivanja prevelika, ali u ovoj knjizi nedostajala mi je određena doza napetosti.

Ipak, veoma mi se dopao način na koji je autorka dočarala Moskvu i društvene razlike među ljudima koji u njoj žive, kao i način na koji opisuje likove. Drago mi je što sam pročitala ovu knjigu i preporučila bih je svima koji vole trilere sa istorijskom tematikom.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...