Čitamo: „Marvel 1602“ – Nil Gejmen

Moj prvi odlazak na Sajam knjiga se završio tako što sam se izgubila i na kraju završila kod štandova sa stripovima. Ne mogu reći da se ovde razvila ogromna ljubav, ali od tada sam počela da obraćam više pažnje na ovaj vid umetnosti i da povremeno čitam stripove. Kod stripova su me oduvek oduševljavale ilustracije, kao i posebni svetovi koje njihovi autori često smišljaju i u koje smeštaju svoje glavne junake.

knjiga

Nedavno je u moje ruke dospela strip knjiga „Marvel 1602“. Svi koji me poznaju znaju da sam zaluđena Marvelom, superherojima i njihovim pričama. Kada pomislim na junake Marvelovih stripova zamišljam ih u velikim gradovima, okružene zgradama i modernom tehnologijom ili negde u svemiru. U ovim stripovima nije bilo tako. Nil Gejmen nas zajedno sa legendarnim superherojima vraća u prošlost.

Godina je 1602. Kraljica Elizabeta je na samom kraju svoje vladavine. Sve prilike ukazuju na to da će uskoro doći do kraja sveta. Samo pojedinci znaju za to i samo odabrani mogu da spreče da do toga dođe. Gejmen je svakom superheroju koji se pojavljuje u stripovima namenio posebnu ulogu i zadatak koji mora da izvrši kako bi svet bio spašen.

Autor priču o superherojima razvija u osam stripova koji su objedinjeni u jednu knjigu. Ovde se pojavljuju brojni Marvelovi junaci i moram da priznam da sam se pozitivno iznenadila time koliko mi je prirodno delovalo da se oni nalaze u XVII veku sa malo izmenjenim životnim pričama, imenima i okolnostima koje su ih pretvorile u heroje.

knjiga

Dok nisam krenula sa čitanjem, mislila sam kako je nemoguće neke od heroja uklopiti u prošlost, ali Gejmen me je demantovao. Jedino što mu zameram je to što nije uspeo da u ovu priču ubaci i Iron men-a, mada razumem zašto je tako. Teško bi bilo objasniti postojanje Stark tehnologije u 1602. godini. Osim superheroja u stripovima se pojavljuju i stvarne ličnosti koje su odigrale značajne uloge u istoriji. Dopao mi se način na koji je Gejmen ispreplitao priče stvarnih i fiktivnih junaka.

Na početku knjige je uvod u kojem je opisano kako je uopšte nastala ideja za ove stripove, a na kraju su intervjui sa autorom i ilustratorom, kao i fotografije koje prikazuju kako su se razvijale ilustracije. Radnja je sve vreme fantastična, a često i neočekivana. Sve ovo nas vodi do završnice koja je po mom mišljenju sjajna.

knjiga

Čitajući ovu strip knjigu još jednom sam se podsetila koliko stripovi mogu da mi drže pažnju i koliko njihovi autori mogu da budu kreativni i posvećeni. Savršeno odrađene ilustracije su samo doprinele da se zaljubim u ove stripove. Svidelo mi se što je pažnja posvećena i najmanjim detaljima, poput prilagođavanja izgleda oblačića za dijalog u zavisnosti od toga ko u kojem trenutku priča. Sve ove sitnice su dovele do toga da moj celokupan utisak o ovoj knjizi bude odličan.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...