Čitamo: „Mali Princ“

Svi smo nekad u životu pročitali ovu knjigu, većina nas još u osnovnoj školi. Ne sećamo se baš ni radnje, ali znamo da se pominjala neka ruža, neka lisica i neke planete. Kada pitate decu o čemu se govorilo u knjizi, oni će vam reći o prijateljstvu između lisice i malog princa. A kakav odgovor možete da dobijete od odrasle osobe?

Egziperijev roman ne možemo svrstati samo u književnost za decu, on je mnogo više od toga, i možemo ga posmatrati iz različitih uglova. Ljude koje mali princ posećuje na različitim planetama, žive i oko nas, zar ne? Neki kralj, koji bi želeo da vlada, ali nema podanike. Neki računovođa koji računa koliko zvezda ima, a ni jedna nije u njegovom vlasništvu.

Možemo je čitati kao dete, možemo je čitati i kao odrastao čovek, a možemo je čitati i u starosti, sasvim je svejedno u kom ste životnom dobu, najvažnije je da uživate u Egziperijevim rečima.

Meni je najiteresantnije kako kada odrastemo zaboravimo da svet gledamo iz dečije perspektive. Zaboravimo da gledamo u oči, u boje, u oblike, u veličinu nečega. Mi odrasli često umemo da svedemo sve na lepo je, korisno ili nepotrebno. Dok deca to rade na jedan skroz drugi način, uživajući u svojoj igri mašte. Podsetimo se dela kada mali princ moli pilota da nacrta ovcu, tek kada je nacrtao kutiju i rekao da ovca tu spava, mali princ je bio zadovoljan. Šta mislite zašto tek tada? Jer je mali princ naterao pilota da zamisli, da mašta.

U romanu se govori o ljubavi, prijateljstvu i smrti.  Čak i deo u kome mali princ govori o tome kako svakog dana sređuje svoju malu planetu i vodi računa da se baobab ne namnoži. Ovo sam protumačila kao poruku pisca da svako od nas treba da orezuje svoju baštu misli,i da ne dozvolimo da se baoabab, ili crne misli, namnože.

,,Čovek poznaje samo ono što pripitomi.“ Dok nečemu ne posvetimo ljubav, mi to ne možemo ni da razumemo. Često smo skloni davanju razičitih stavova  o događajima, ili ljudima, a da nismo sposobni to da sagledamo na pravi način i iz pravog ugla. Piripitomljavanje je reč iz knjige koja treba da nas asocira na prijateljstvo.

Ako nekad poželite knjigu koja će u Vama probuditi dete, onda pročitajte Malog Princa.

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...