Čitamo: „Mali dimničar“ – R.M.Marko

Sećam se sebe pre tačno četiri godine. Stojim u parku na brdu Letna i posmatram krovove Praga. Divim im se i razmišljam kako bi neko trebalo da ih opiše ili opeva, pošto su zaista neiscrpan izvor inspiracije. Dok sam čitala opis Malog dimničara uhvatila sam se za svega nekoliko reči: Prag, krovovi, Franc Kafka i Oliver Tvist. To mi je bilo sasvim dovoljno da znam da moram da pročitam ovu knjigu.

Jednoga dana Viktor je u odžaku koji je čistio pronašao ključ. Pitate se šta taj ključ otključava? Možda vrata iza kojih se krije bogata trpeza, možda kutijicu koja čuva igračke nekog deteta ili prodavnicu u kojoj se prodaju različite đakonije koje bi usrećile našeg glavnog junaka? Ako ste pomislili na bilo šta od ovoga, grdno ste se prevarili.

mali dimničar

Skriveni ključ otključava knjigu koja krije tajnu o tome kako se postaje bogat, a za njim traga tajno društvo koje neće prezati ni od čega kako bi ga se dokopalo. Na Viktoru je da sačuva ovaj ključ i ne dopusti da on dospe u pogrešne ruke. Njemu u ovoj avanturi pomažu drugovi dimničari, cirkusanti i jedan bibliotekar.

Kako to u ovakvim pričama obično i biva, Viktor i pored svih zavrzlama koje ga okružuju pronalazi i malo vremena za ljubav. Njegova simpatija Rahela je princeza koja je odrasla u sirotištu, a sada prodaje cveće na ulici. Kada Rahela jednog dana nestane bez traga Viktor će uraditi sve da je pronađe.

mali dimničar

Priču koja bi trebalo da bude siva, sumorna i tužna, mali dimničari svojim vedrim duhom pretvaraju u poučnu i uzbudljivu. Oni možda nemaju uvek krov nad glavom ili hranu na stolu, ali imaju jedan drugog i to im je najvažnije. Opisi Praga, mali Franc Kafka i jedan savršeni epilog samo su neki od razloga zašto treba da pročitate ovu knjigu. Iako je knjiga prvenstveno namenjena deci, već nakon nekoliko strana mi je bilo jasno da je ni odrasli neće ispuštati iz ruku kad jednom krenu sa čitanjem. Priča deluje lagano i opuštajuće, ali kroz nju se provlače i brojne važne teme kojima se društvo često i ne bavi dovoljno, poput trgovine ljudima.

Ovo je knjiga koja ima sve – glavnog junaka koji se bori za pravi cilj, njegove prijatelje koji su svako na svoj način neobični, ali su mu svi bezrezervno odani i zlikovce koji samo traže svoju korist. Ako mene pitate, ovu simpatičnu knjigu treba da čitaju i deca, i mladi i stari, pošto sam sigurna da će svakome od njih biti jednako zanimljiva i da će svako od njih biti uz Viktora od početka do kraja.

Autor: Milica Barać

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...