Čitamo: „Kuća sećanja i zaborava“ – Filip David

Sećanja su kao zla kob koja prati do kraja života, posebno je teško ako su to sećanja vezana za smrt najvoljenijih.

Filip David je za ovaj roman dobio Ninovu nagradu 2014. godine, roman je izazvao dosta pozitivnih reakcija, i bio je par meseci jedna od najprodavanijih knjiga.

Narator je dečak koji je video kako mu streljaju oca, brat koji nije uspeo da zaštiti mlađeg brata, i sin žene koja je skončala u logoru. Nisu načili nikakvu nepravdu svetu. Bili su Jevreji u doba Hitlera, a to je bilo i više nego dovoljno da ih jure kao pse, dave gasom, i streljaju po logorima širom Evrope.

Često je sanjao voz, u koji kada uđe vidi samo mrtve ljude, i čuje glas svog malog brata koji ga doziva rečima ,, Braco, spasi me! Ovde je tako mračno!” Seća se Albert da odgovara Elijahu ,,Tu sam Eli, ne brini.” Kako ga je samo proganjala misao da ga je izgubio i da nije znao šta je sa njim. A roditelji su mu njega ostavili na čuvanje, i on ih je izneverio.

knjiga

Nakon smrti roditelja i gubitka brata, Albert je neko vreme bio u kući jedne nemačke porodice, koja je želela da ga usvoji i da mu da ime Hans. Time bi se hajka na njega zauvek završila. On više ne bi bio Albert nego Hans, uzoran građanin Nemačke. Odbija taj predlog i beži od nemačke porodice. Nije želeo da zaboravi, nije mogao da se pretvara da je neko drugi.

Mnogo godina nakon toga šetajući ulicama Njujorka nailazi na ,,Kuću sećanja i zaborava” koja je bila posvećena žrtvama Holokausta. Kada je ušao i počeo da razgleda, na jednom filmu je video stradanje svojih roditelja i brata. Za roditelje je znao kako su završili, ali ogromna bol koju je osetio kada je video smrt svoga brata ga je skroz dotukla. Izašao je iz kuće sa pitanjem da li vredi živeti sa toliko bola i očaja u duši.

Da li će odlučiti da promeni identitet?

Da li menjanjem identiteta menjamo i prošlost?

Roman koji tematizuje smrt, smrt koja je nastala iz ogromne mržnje prema veri, identitetu i nacionalnosti. Holokaust je nešto što ne sme da se zaboravi, jer što se duže sećamo manje su šanse da se ponovi.

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...

Insulinska rezistencija u trudnoći

Insulinska rezistencija u trudnoći. Insulinska rezistencija je metaboličko stanje...

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici. A slobodno...