Čitamo: „Krojcerova sonata“ – Tolstoj

Da li se venčavaju samo ludo zaljubljeni? Da li na brak treba pristati i sa nekim ko je samo simpatičan ili dobar? I da li ljubav i brak idu jedno sa drugim?

Krojcerova sonatanastala je posle pisanja Ane Karenjine, njegovog kapitalnog dela po kome će biti prepoznatljiv u celom svetu. U ovoj pripoveci on se bavi ljubomorom, onom zaslepljućom, koja razara i krvari. Naziv je dobila po istoimenoj Betovenovoj devetoj sonati, preporuka je da čitate i slušate istovremeno, da biste mogli da budete deo magije koju je Tolstoj stvorio.

Sve počinje u jednom zagušljivom kupeu voza, gde Pozdnišev priča svoju priču, šta ga je dovelo do ruba racionalnosti, i zašto je ubio svoju ženu.

Prvi deo priče je vrlo interesantan, jer govori o položaju muškarca, od koga se negde i očekuje da posećuje kupleraje, i da je imati sifilis bolje nego biti nevin muškarac. Glavni junak je želeći da pobegne od svega toga, rešio da se oženi.

Nakon izbora žene, ubrzo usledi i venčanje i medeni mesec, na kome je stigao šamar otrežnjenja. Njihova ljubav nije bila onakva kakvom je on zamišljao, više su se mrzeli i svađali nego što su se voleli. Potom uslediše godine rađanja dece i brige oko njih.

Govori o svim prednostima i manama porodičnog života, da deca ne donose mir,već naprotiv. Da konstantna briga o zdravlju tih malih ljudi frustrira i udaljava roditelje jedne od drugih i drugog sveta.

Onog trenutka kada je odlučila da ne rađa više, prolepša se, i kao zrela žena poče da mami poglede drugih muškaraca. To je Pozdniševa tako ljutilo, i u njemu poče da raste zver, zvana ljubomora. Sve je mogao da iskontroliše dok se nije pojavio taj muzikant.

Da li ga je žena varala?

Čime je ubio?

Da li su se oprostili?

Pred vama je pripovetka koja po svojoj kritici društva može da parira njegovom epohalnom delu. Saznajte da li se pokajao na kraju.

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....