Čitamo: „Gospodar prstenova” – Džon R. R. Tolkin

„U jednoj rupi u zemlji živeo je hobit“ – tih osam reči i 29 slova bilo je sasvim dovoljno da se, poput grudve na planini, pokrene lavina Tolkinovog univerzuma čija popularnost i dalje ne jenjava, naprotiv, sve je jača i jača.
Začetnik moderne epske fantastike, Džon R. R. Tolkin, sredinom pedesetih godina dvadesetog veka objavljuje delo prema kom je, zahvaljujući Piteru Džeksonu, snimljen i film Gospodar prstenova.

Inspiracija dela je večita borba dobra i zla, u ovom slučaju borba slobode protiv apsolutne moći, koja jedina može biti apsolutno zlo. Jasno se vidi ne samo apsolutno zlo u liku Saurona, već i kako Prsten kao njegov artefakt iskušava dobre junake i kako mu oni pre ili kasnije podležu.

Gospodar prstenova je izrastao u najveći mit savremenog doba. Opaki prsten moći i neočekivan junak koji treba da ga uništi. To je priča ispunjena patuljcima, ratnicima, čarobnjacima, vilenjacima i čudovištima koji su plod mašte jednog čoveka. Ali ovaj roman je mnogo više od mašte. Priča ima zanimljive veze sa stvarnošću…

Već u samom zapletu ostavljena je široka paleta mogućnosti razrade dela bilo u junački ep, bilo u dramu ili tragediju. Mitovi mnogih naroda, a isto tako i filozofija starih Grka preuzeta i obrađena u Silmarilionu predstavljaju genijalan uvod u događaje opisane u Hobitu i trilogiji „Gospodar prstenova.“ Tolkin je, želeći da svojoj deci ispriča priče pre spavanja, stvorio maestralno delo o ničeovskom problemu volje za moći te snazi pojedinca sposobnog pobediti tu istu volju svojom dobrotom i jednostavnošću. Taj svet potpuno je oživljen spektakularnom ekranizacijom, što je i bila davna želja slavnog autora.

Da li ste znali da je čuvena grupa Led Zepellin, pod direktnim uticajem ove knjige snimila čuveni hit „Stairway to Heaven“.

Već toliko puta opevanu borbu dobra i zla Tolkin je uklopio u svoj do u detalje izmišljeni svet unevši u njega sva ljudska verovanja i vrednosti na kojima se temelje današnja kultura i civilizacija. Plemenitost, hrabrost, nesebična ljubav i darivanje, karakteristike su svih pozitivnih likova, dok su negativcima pripisane: požuda, neumerena vlast, moć i mržnja.

Neki će u Gospodaru prstenova videti visoku umetnost, a neki samo lepu zabavu za omladinu u kojoj nema ništa osim dečije fascinacije čarobnjacima, zmajevima i patuljcima, čudeći se kako neko u tome može da vidi nešto više od bezazlene bajke. Obe strane pak, složiće se da je Tolkinov roman jedan od najvećih mitova (post)modernog doba. I dok savremeni pisci stvaraju dela rutinski zaobilazeći mudrost prošlosti, Tolkinov ep se pojavljuje kao svež planinski vetar, jer on uči moderne čitaoce formama literature koje se ne plaše da istražuju istinu i njene protivurečnosti, lepotu i nagrđenost, dobro, ali i zlo, herojstvo i njemu suprotan kukavičluk.

Tolkin je bogato osmislio priču sa puno likova i tema koje se dotiču svih nas. Kroz sve to nam poručuje vrlo jednostavnu, ali vrlo snažnu poruku: prijateljstvo i ljubav mogu pobediti najveće zlo.

„Postoji nešto dobro u ovom svetu gospodine Frodo. I za to se vredi boriti“ – Sem Gemdži

Autor: Male Velike Stvari

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...