Čitamo: „Frankeštajn“

Verujem da smo svi gledali bar neki od filmova o Frankeštajnu, nakazi koju je stvorio Viktor. Ali da li ste čitali knjigu? Izdvojite komad svog vremena i uživajte u pravoj priči o Frankeštajnu.

Zamislite priču koja nastaje samo zato što je jedno veče lordu Bajronu bilo dosadno, i odlučio je da izazove Meri Šeli da napiše strašnu priču. Frankeštajn je ubrzo postao mnogo više od strašne priče, postao je legenda.

Narator priče je gospodin Volton koji je na svom putu ka najsevernijoj tački zemlje spasao Viktora Frankeštajna, koji mu priča priču svog života. Viktor je rođen iz braka punog ljubavi i tolerancije, kao i njegova braća. Njegova majka je usvojila i devojčicu o kojoj nije imao ko da se stara i dala joj ime Elizabet. Viktor i Elizabet su odrasli u najvećoj ljubavi koja se krunisala brakom. Viktor odlazi na studije, a Elizabet ostaje sa majkom i ocem.

Odlazak na studije Viktora menja iz korena, i počinje da se interesuje za nauku kao nikad pre, posebno za prirodne nauke. Najviše ga je zanimao ljudski živt, njegov početak i kraj, i da li ima nešto posle tog kraja, možda opet novi početak? Posvetio je šest dugih godina proučavajući i sklapajući biće koje će iz smrti da se ponovo digne. Noć kada je uspeo da oživi biće je početak njegove nesreće i tuge.

Nakon saznanja da mu je brat ugušen, kao i da je služavka koja je radila u kući nevina osuđena na vešanje, Viktor je znao da je to učinilo njegovo biće. Biće na koje se gnušao, i koje je proklinjao.

Susret Viktora i Frankeštajna je jedan od emotivnijih delova u romanu, gde mu biće, iskazuje sve svoje poteškoće koje je preživeo da bi se video ponovo sa njim. Jedino što ga biće moli jeste da mu stvori ženu, jer on ima potrebu da nekog voli. Potreba za blizinom, prijateljstvom i ljubavlju kod Frankeštajna je mnogo izraženija, jer niko od ljudi nije dopustio da mu se nakaza približi a da ne počne da vrišti ili da ga gađa kamenjem.

Frankeštajn mutira u hladnokrvnog ubicu onog momenta kada Viktor odbija da mu napravi životnu saputnicu. Uz reči ,,Biću sa tobom prve bračne noći” biće postaje zla kob koja kosi sve ljude koje voli.

Da li će Viktor uspeti da ubije Frankeštajna?

Da li je Frankeštajn samo ubica?

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...