Čitamo: „Draguljar“ – Ramon Kampos

Bernat ima 100 dana da pronađe najveći dijamant na svetu i odnese ga ocu devojke u koju je zaljubljen kako bi on pristao da ga prihvati za zeta. U svojoj potrazi Bernat će upoznati različite ljude – dobre, požrtvovane, sebične i licemerne, a svako od njih će na neki način uticati na njega. Baš zato, na putovanju će najbolje upoznati samog sebe i od neiskvarenog deteta postaće ozbiljan mladić spreman da učini sve za svoju najveću ljubav i za svoje ideale.

knjiga

Ova knjiga je prvenac Ramona Kamposa, koji mi je i pre čitanja bio veoma drag pošto stoji iza nekih od mojih najdražih španskih serija – Gran hotel, Alta mar, Las chicas del cable… Veoma mi je prijao njegov stil pisanja, kao i to što je odabrao da nam kroz jednu knjigu čija je osnovna tema lagana predstavi i neke teške priče, ali i veoma realistično prikaže kako je izgledao život bogatih, a kako život robova krajem XIX veka. Sam završetak romana mi deluje kao da postoji mogućnost za nastavak koji bih rado pročitala.

Pisac nam priča o borbi za slobodom, o želji pojedinaca da poseduju što više materijalnih bogatstava, ali i o trenucima kada shvatimo da nam bogatstvo ne znači ništa, jer nam ono ne može spasiti život, ne može nas voleti ili paziti onda kada nam je to potrebno.

knjiga

Najdraži delovi su mi bili oni u kojima sam čitala zanimljivosti o načinu izrade dijamanata, kao i različite informacije koje može da zna samo pravi draguljar.

Ipak momenat koji je na mene ostavio najveći utisak jeste paralela, koju pisac mudro provlači, između robova koji su za svog gospodara isti kao neka stvar i kojima se lako trguje i Izabele, koja je za svog oca isto roba koju bi rado menjao za dijamant. Ovo nam svedoči o tome da često ni oni čiji nam život deluje savršeno nisu srećni, jer nisu slobodni. Ako mene pitate, dijamanti su prolazni i lepo ih je posedovati, ali je mnogo lepše imati svoju slobodu i pravo da odlučujemo sami za sebe.

Uz ovu knjigu sam poželela da dodatno istražim period u kojem se radnja dešava. Osim toga, reči Ramona Kamposa su me navele da se zapitam koliko daleko bih ja bila spremna da odem zbog ljubavi i koliko ustvari mi možemo da razlikujemo pravu ljubav i iluziju.

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...