Čitamo: „Dopler“

Sjedne strane univerzuma vlada disciplina, a sa njene mračne strane haos. Disciplina nam pomaže da uspešno obavljamo svoje dnevne zadatke, da budemo produktivni i da naučimo kako treba da budemo srećni. Da, može se naučiti i kako biti srećan! Čak i za to postoji kratki kurs, ili moralna načela kojih se treba slepo držati. Posao, kuća, lepa žena i dvoje dece. Idealno, zar ne? Ali šta ako naš junak nije srećan? Šta ako odluči da živi život na skroz drugi način?

Erlend Lu je norveški pisac, naš savremenik, pisac sedamnaest romana, među kojima se nalaze i knjige za decu. Priču o Doplerovom čudnom putovanju ispričao je kroy tri romana, koji se zovu Doper, Volvo kamioni i Kraj nama

poznatog sveta. Lu je prepoznatljiv po kritici društva koju iskazuje na njemu svojstven način, humorizacijom teške svakodnevnice.

Naš glavni junak je otac, suprug i radnik koji je živeo jednim lepim i ispunjenim životom. Jednog dana je pao sa bicikla i udario glavu, i od tog dana sve se u njegovom životu menja. Odlučuje da ode da živi u šumu.

Njegova porodica odlučuje da ga podrži, smatrajući da će ga na taj način lakše ubediti da poseti psihijatra, kad na to dođe vreme. Kasnije će vreme pokazati da se on nije šalio. Odlazi u šumu i pravi sebi šator, a pre toga je na lomači spalio sve što ga povezuje sa savremenim vremenom. Spalio je svoj mobilni telefon, laptop i kartice. Odlučuje da živi kao što su ljudi živeli od postanja sveta, da lovi. Jednog dana će ubiti losa, uz pomoć čijeg mesa će imati dovoljno hrane za jedan duži period a i moći će da se trampi za mleko. Da, dobro ste pročitali, naš glavni junak se vraća na dobru staru trampu, meso losa je menjao za mleko. Jedino čega nije mogao da se odrekne vezano za vreme u kome živi je mleko, iz tetra paka, ono dugotrajno, koje te uvek vuče da piješ još.

Posle losa kog je ubio, ostaje mladunče koje mu se pridružilo u životu u šumi. Dao mu je ime Bongo.

Zašto Dopler menja porodični život za život u šumi sa Bongom?

Zašto prestaje da veruje u novac?

Kakav primer daje sinu, ženi i svetu?

Ukoliko želite knjigu koju ćete pročitati za jedno veče a pamtiti ceo život, ovo je upravo ta. Pročitajte kako Lu karikira savremeni život kroz prizmu

svog dobrog junaka Doplera.

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...