Čitamo: “Dnevnik druge zime” – Srđan Valjarević

Čitamo: “Dnevnik druge zime” – Srđan Valjarević

22. januar – subota

Zima je. Veje sneg.

Hladno je, ali sija sunce i dan je odmah lepši. Čujem zvuk snega pod svojim stopalima. Iz odžaka okolnih kuća se vijori dim. Ulazim u kuću da se ugrejem. Uzimam vrelu kafu i novu knjigu. Sve je dobro.

23. januar – nedelja

Nedelja je dan kada volim da idem u duge šetnje i preterano razmišljam. Šetam po stranicama „Dnevnika druge zime“. Šetam po Beogradu. Zahvaljujući Valjareviću gledam izloge. Slušam razgovore. Listam knjige. Ispijam zelene čajeve i opažam svet oko sebe. Dopada mi se ono što vidim, dopada mi se ono što čitam.

24. januar – ponedeljak

Ustajem i prvo što vidim je beo zid. Prvo što čujem su moje misli koje me podsećaju na današnje obaveze.

Sat stoji na 21.42h. Ja stojim na 176. strani i razmišljam o svemu što sam pročitala. Čitanje knjiga pisanih u formi dnevnika na mene uvek ostavlja poseban utisak. Osećam se kao da šetam pored vlasnika dnevnika ili kao da ga posmatram dok sedi i razmišlja. A ja mu te misli čitam.

Valjarević piše jednostavno, nenametljivo i iskreno. Kao da nema stil, nego samo svoje misli baca na papir. Ne piše o velikim dešavanjima, već o svakodnevnici, sitnicama, ljudima i događajima koji su u prolazu.

25. janura – utorak

Tačno u 20:18 uzimam „Dnevnik druge zime“ i nastavljam šetnju sa jednim čovekom i njegovim štapom. Čitam polako, neopterećeno. Glavni junak ponovo uči da hoda i živi. A ja uz njega učim koliko je divno kada jedan grad upoznajemo kroz tuđe reči. Shvatam kako je protagonista ove knjige i Beograd, sa svojim skrivenim mestima, poznatim raskrsnicama i neodoljivim šarmom koji nas vuče da mu se uvek vraćamo.

26. januar – sreda

Jesmo li manje sami ako svoje misli zapisujemo? Dobri i loši dani, bol i radost, greške i lekcije koje posle njih učimo. Sve ovo su delovi piščevih misli koje on nesebično deli sa nama. Prizemno, melanholično, ubedljivo i realistično. Tera na razmišljanje i samoispitivanje. Na kraju zima za to i služi – da saberemo svoje misli i vidimo gde dalje želimo da nas noge odvedu.

Čitamo: “Dnevnik druge zime” – Srđan Valjarević

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...