Čitamo: “Dnevnik druge zime” – Srđan Valjarević

Čitamo: “Dnevnik druge zime” – Srđan Valjarević

22. januar – subota

Zima je. Veje sneg.

Hladno je, ali sija sunce i dan je odmah lepši. Čujem zvuk snega pod svojim stopalima. Iz odžaka okolnih kuća se vijori dim. Ulazim u kuću da se ugrejem. Uzimam vrelu kafu i novu knjigu. Sve je dobro.

23. januar – nedelja

Nedelja je dan kada volim da idem u duge šetnje i preterano razmišljam. Šetam po stranicama „Dnevnika druge zime“. Šetam po Beogradu. Zahvaljujući Valjareviću gledam izloge. Slušam razgovore. Listam knjige. Ispijam zelene čajeve i opažam svet oko sebe. Dopada mi se ono što vidim, dopada mi se ono što čitam.

24. januar – ponedeljak

Ustajem i prvo što vidim je beo zid. Prvo što čujem su moje misli koje me podsećaju na današnje obaveze.

Sat stoji na 21.42h. Ja stojim na 176. strani i razmišljam o svemu što sam pročitala. Čitanje knjiga pisanih u formi dnevnika na mene uvek ostavlja poseban utisak. Osećam se kao da šetam pored vlasnika dnevnika ili kao da ga posmatram dok sedi i razmišlja. A ja mu te misli čitam.

Valjarević piše jednostavno, nenametljivo i iskreno. Kao da nema stil, nego samo svoje misli baca na papir. Ne piše o velikim dešavanjima, već o svakodnevnici, sitnicama, ljudima i događajima koji su u prolazu.

25. janura – utorak

Tačno u 20:18 uzimam „Dnevnik druge zime“ i nastavljam šetnju sa jednim čovekom i njegovim štapom. Čitam polako, neopterećeno. Glavni junak ponovo uči da hoda i živi. A ja uz njega učim koliko je divno kada jedan grad upoznajemo kroz tuđe reči. Shvatam kako je protagonista ove knjige i Beograd, sa svojim skrivenim mestima, poznatim raskrsnicama i neodoljivim šarmom koji nas vuče da mu se uvek vraćamo.

26. januar – sreda

Jesmo li manje sami ako svoje misli zapisujemo? Dobri i loši dani, bol i radost, greške i lekcije koje posle njih učimo. Sve ovo su delovi piščevih misli koje on nesebično deli sa nama. Prizemno, melanholično, ubedljivo i realistično. Tera na razmišljanje i samoispitivanje. Na kraju zima za to i služi – da saberemo svoje misli i vidimo gde dalje želimo da nas noge odvedu.

Čitamo: “Dnevnik druge zime” – Srđan Valjarević

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe. Postoje u...

Preporuke distopijskih romana

Preporuke distopijskih romana. Danas vam predstavljam nekoliko preporuka distopijskih...

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom. Kako...