Čitamo: „Devojka A“ – Abigejl Din

Bilo ih je sedmoro. Itan, Aleksandra, Dilajla, Gabrijel, Iv, Danijel i Noa. Otac ih je svakodnevno mučio, a majka je sve to podržavala. Nisu imali šanse da prežive. Ipak, Aleksandra, Leks, Devojka A je prva uspela da pobegne. Onda su se i ostali spasli. Možda su napustili kuću užasa, ali nisu zaboravili ono što se u njoj dešavalo. Ona koja je iz kuće prva otišla, Devojka A, mora prva i da se vrati.

Za nekoga ova deca su samo slova – A, B, C, D, A, B, C. Za nekoga su jeziva vest koju će pročitati i zaboraviti. Ali za Abigejl Din oni su sinonim za brojne stvarne slučajeve. Slučajeve u kojima su žrtve bila deca i koji su joj i poslužili kao inspiracija za ovu knjigu.

devojka-a

Za nasilje ne postoji izgovor i opravdanje.

Svaki vid nasilja je užasan. Zato imam osećaj da sve postaje još bolnije i traumatičnije kada je nečiji nasilnik onaj ko bi trebalo da bude zaštitnik i prva linija odbrane u svakoj situaciji.

Abigejl Din nas nije štedela. Porodično nasilje je u ovoj knjizi predstavljeno detaljno. Vidimo kako razmišlja zlostavljač, a kako žrtve mogu da reaguju drugačije. Neko se pomiri sa svojom sudbinom. Neko uspeva za očuva zdrav razum i želju za begom. Ali neko se priklanja nasilniku i postaje kao on.

devojka-a

Čak i sam način pripovedanja nam svedoči o tome koliko je Aleksandri teško da ostavi traume za sobom i koliko sve oko nje može biti podsetnik na ono što je pretrpela. Kroz detalje iz prošlosti i sadašnjosti mi stičemo kompletnu sliku jedne osobe koja je preživela, ali koja i dalje nosi ožiljke, fizičke i mentalne.

Knjigu sam pročitala za veoma kratko vreme, pošto sam slutila da postoje neki skriveni detalji koje nam autorka nije odmah predstavila. Pogodila sam o čemu se radi. Ali to nije umanjilo moju volju za čitanjem. Nego je u meni samo izazvalo želju da zagrlim glavnu junakinju i kažem joj kako možda ništa nije u redu i kako neke traume nikada neće nestati. Ali kako ipak ne treba da dopusti da joj one budu vodilja kroz život.

devojka-a

Ova psihološka drama će vas lako uvući među svoje stranice, a nakon sklapanja korica sigurno ćete još neko vreme razmišljati o svemu što ste pročitali.

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...