Čitamo: „Deo nje“ – Karin Sloter

Šta sve čini jednu osobu celom? Da li su to njeni stavovi, mišljenja i uverenja? Da li su to njen izgled i nedostaci? Da li su to njene mane i vrline, slabosti i strahovi? Da li je to slika koju ta osoba ima o sebi ili ono kako je drugi vide? Da li su to upravo delovi koji joj nedostaju?

Karin Sloter nam priča priču o majci i ćerci, o dve sasvim različite žene koje bi jedna za drugu učinile sve. Svaka od njih prati svoj put i donosi odluke koje će izmeniti život one druge. Lora Oliver je posvećena majka, logoped, bivša supruga, žena koja živi običan malograđanski život ili makar tako svi oko nje misle.

Nakon naporne smene na poslu, Andrea sa svojom majkom Lorom odlazi da proslavi svoj 31. rođendan. Tog dana sve se menja. U restoranu u kojem su majka i ćerka sedele dolazi do pucnjave i Lora ubija napadača. Ovaj događaj pokreće niz situacija koje počinju i završavaju jednim pitanjem: „Ko je zaista Lora Oliver?“ Odgovor na ovo pitanje može pronaći samo Andrea, koja kreće da istražuje prošlost svoje majke i tako dolazi do potpuno neočekivanih saznanja. Kada se pred Andreom nađu delovi života njene majke, ona će morati da ih sastavi i otkrije pravu istinu o sebi i svojoj porodici.

Radnja knjige se dešava u prošlosti i sadašnjosti. Ove paralelne priče su mi držale pažnju i jedva sam čekala da ih autorka poveže u jednu celinu. Dopalo mi se što smo na neka pitanja odgovore dobili na poslednjoj stranici i što su neki odgovori bili potpuno iznenadni, ali  su se opet savršeno uklopili sa ostatkom priče.

Kroz knjigu se postavlja pitanje: „Koliko poznajemo svoje najbliže i da li je uopšte moguće bilo koga u potpunosti poznavati?“ Lorina prošlost nam pokazuje da nekome možemo slepo verovati i da nekoga možemo voleti bez ikakvih granica, ali da se ipak u trenutku kada treba da biramo između onog što je poznato, ali otrovno i onog što je ispravno, ali teško možemo vratiti na pravi put, a njena sadašnjost nam potvrđuje da od prošlosti nikada ne možemo pobeći i da je ono od čega bežimo uglavnom ono sa čime moramo da se suočimo ukoliko želimo da pobedimo svoje strahove i nemire.

Veoma mi je prijao stil pisanja Karin Sloter, kao i način na koji je odabrala da ispriča priču dve porodice, jedne koju je Lora imala i jedne koju je sama stvorila. Ova knjiga je pravi odabir za sve ljubitelje dinamičnih trilera sa primesama drame i misterije.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....