Čitamo: „Dani napuštenosti“ – Elena Ferante

Ljubav je jedno od najlepših osećanja o kojoj se pripoveda od samog postanja. Ljubav kao emocija koja pokreće, budi, osmehuje, grli, ljubi i rađa je najmoćnija u svom sjaju, ali sa druge strane je i najgora u svom porazu. Ljubav koja bezuslovno daje, kada se ugasi nestaje, oduzima, ostavljajući metalni ukus u ustima i prazninu u duši. Prazno mesto za nedeljni ručak i nedirnut jastuk ujutru. Poraz ljubavi se dešava iz više razloga, a uvek je najteži onaj kada se pojavi nova, treća osoba…

Elena Ferante koju je magazin Time 2016.godine uvrstio među sto najuticajnijih osoba na svetu, ovim romanom zadire duboko u dušu ostavljene žene i majke. Prikazujući na njoj jedinstven način raspad Olginog života, raslojavajući svaku njenu emociju. Feranteova svoju junakinju prikazuje kao ženu od krvi i mesa, ženu koja pati, koja besni i koja želi da sve uradi iz početka, bolje.

Jedan par sa dvoje dece, dečakom i devojčicom. Muž koji svaki dan ide na posao i ženom koja svaki dan brine o kući i deci. Jedan dan muž nakon petnaest godina braka, odlučuje da ostavi svoju ženu. On pakuje svoje stvari u kofer i zatvara ulazna vrata, a vrata bola, zbunjenosti i očaja otvara Olga, naša junakinja.

Nakon naizgled skladnog braka, saznaje da je ostavlja, jer se zaljubio u mladju ženu, studentkinju. Koja je često u prethodnih godinu dana dolazila kod njih na večere i koja je dosta vremena provodila u njegovoj radnoj sobi.

Pokušala je da sve drži pod kontrolom, da izgleda odlučno, kao da nije osetila bol zbog gubitka, pa je sebi svakodnevno postavljala različite zadatke. Želela je da je ljudi ne sažaljevaju, da ne prave od nje jadnicu, koju je muž ostavio i to zbog mladje žene. Kako je više pokušavala da se kontroliše, stvari su joj sve više izmicale kontroli. Počela je da sanja strašne snove, da se plaši za decu. Jedan dan je ustala sa idejom da joj trebaju nova ulazna vrata, jer sad više nema muškarca u kući koji bi je zaštitio od moguće provale lopova. Ta ista vrata koja su joj u jednom trenutku dala sigurnost, u drugom kada joj je bilo potrebno nisu mogla da se otključaju. Otac je i dalje brinuo o svojoj deci, oni su vikendima išli kod oca i njegove nove devojke. Pošto im je tamo sve bilo dozvoljeno, počeli su da idealizuju oca i da krive majku. Imala je osećaj da joj sve klizi iz ruku, a najviše njena pamet.

Priča o ženi koja pokušava da vrati svoje samopouzdanje, preispitujući svih petnaest godina braka svakog dana i noći, dok kuva ručak i radi domaće zadatke sa svojom decom. Šta je uradila kada je srela muža i njegovu devojku? Da li je pas preživeo? Ko je gospodin Karano? Roman koji ćete pročitati u jednom dahu. “Jednog aprilskog popodneva, odmah nakon ručka, muž mi je saopštio da me ostavlja.”

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....