Čitamo: “Čuvar krokodila” – Katrine Engberg

Čitamo: “Čuvar krokodila” – Katrine Engberg. Edicija Nordic noir koju izdaje Dokaz izdavaštvo definitivno spada u jednu od mojih najdražih. Od nedavno izdanjima u ovoj ediciji pridružio se i „Čuvar krokodila”.

Knjiga počinje ubistvom mlade devojke u Kopenhagenu.

knjiga-cuvar-krokodila

Slučaj je dodeljen detektivima Jepeu Kerneru i Anete Verner čiju priču ćemo pratiti kroz ceo serijal. Njih dvoje su nesvakidašnji dvojac koji se u svemu razlikuje. Na početku čitanja su me pomalo iritirali. Kako sam odmicala tako su mi se sve više dopadali, a njihove bubice su mi čak postale simpatične. Prijalo mi je što Kerner i Verner nisu osmišljeni tako da se uklapaju u kliše kako policajci, inspektori i detektivi treba da izgledaju i da se ponašaju, nego su zaista jedinstveni.

Sam slučaj se u toku knjige dosta razvija i ono što dobijamo na kraju se potpuno razlikuje od tragova sa kojima smo počeli. Taj momenat promene i širenja slučaja mi se jako dopao. Sam početak, ubistvo devojke na specifičan način je nešto sa čime se srećemo često u trilerima. Ostali detalji (koje vam neću otkrivati) koji se pojavljuju kako čitanje odmiče čine slučaj mnogo zanimljivijim i teraju nas da više mozgamo i razmišljamo o ljudskoj psihi.

knjiga-devojka-cita

Čitamo: “Čuvar krokodila” – Katrine Engberg

Sama dinamika dešavanja mi je baš odgovarala. Ne volim kada nam pisci previše otkriju na početku ili kada kompletan rasplet sačuvaju za kraj. Volim kada je dinamika prirodna i realna, što za mene znači da su dešavanja raspoređena, da slučaj lagano kulminira i krene da se rasvetljuje na vreme. Autorka je ovde našla odličan balans, uvek se nešto dešava, ali ništa nije prebrzo, a ni presporo. Nema suvišnih opisa, ali nam opet daje dobar uvid u živote i karaktere svih likova, pogotovo detektiva.

Za kraj, moram da kažem da mi je ubedljivo najbolja stvar kod ove knjige simbolika naslova. Za mene to je pun pogodak koji dosta toga govori o romanu i današnjem društvu. Po mom mišljenju „Čuvar krokodila” je jedan sasvim dobar uvod u serijal Kopenhagen. Radujem se nastavcima i novim slučajevima sa parom Kerner – Verner.

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...