Čitamo: „Čudesan život diplomiranih književnika“ – Alesandro Karera

Verovatno se neko od vas zapita šta rade u životu ljudi koji završe književnost, a ne dobiju posao u prosveti? Da li mogu da rade nešto drugo? Da li bi trebalo? Odgovore na pitanja potražite u ovom vrlo interesantnom romanu.

Alesandro Karera je italijanski autor, inače profesor italijanske i komparativne književnosti na univerzitetu u Hjustonu. Ovim romanom je na vrlo šarmantan način želeo da pokaže svim studentima književnosti, bilo koje, čime mogu u životu da se bave.

Sva poglavlja imaju jako zanimljive naslove, i svako poglavlje za sebe predstavlja po jedan književni žanr. Meni se najviše dopalo poglavlje o proročanstvu, obratite pažnju na njega.

Glavni junaci ovog romanu su Renato i Rinaldo. Obojica su diplomirali književnost, jedan radi u školi, dok drugi dok čeka da ga pozovu na zamenu, radi sve ostale poslove koji postoje, kako bi zaradio za život. Iz jedne perspektive Renato je imao odlično sređen život sa poslom u prosveti, ali on je bio duboko nesrećan, i tražio je svaki način da pobegne. Rino je bio srećan diplomirani književnik, bez posla u prosveti. Pisac želi da ukaže da je na jednoj strani velike vage šta se od svakog diplomiranog književnika očekuje a na drugoj kako se on zaista u svojoj koži oseća.

U svakom poglavlju može da se uoči kako narator tera čitaoca na razmišljanje, postavljajući pitanja. Jedno od njih je ,,Šta je hleb?” Ovde se pre svega misli na posao od koga se zarađuje hleb. Renato upoređuje hleb na selu i hleb u gradu. Za koga je on važniji i zašto? Zašto nam je važnije sve što rukama napravimo, sami, bez ičije pomoći?

knjiga

Renato svoju slamku spasa od škole vidi u glini. Želeo je da poseti seminar o lekovitosti gline koji se održavao na drugom kraju Italije. Pošto je detaljno osmislio plan, javio je upravnici škole da je mnogo prehlađen i da mora da ostane kod kuće nedelju dana, Rina je preselio kod sebe u stan, da komšije ništa ne bi posumnjale, ostavio je tajni broj i lozinku ukoliko nešto krene po zlu. Lozinka je bila: GLINA.

Rino se seli na nedelju dana kod Renata, da pravi buku po stanu, pušta vodu i roletne, i radi sve ono što Renato inače radi, jer i zidovi imaju uši. Sve je išlo po planu dok u stan nije ušla devojka, koja se predstavila kao fiskalna inspektorka. Došla je da proveri kako se profesor oseća. Rino se zaljubljuje u devojku na prvi pogled, i ceo plan koji je imao sa Renatom pada u vodu.

Renato se vraća sa seminara utučen, shvatio je na teži način da glina ipak nije za njega i da ne želi život da provede u nekoj banji, mažući ljude blatom. Rino pokušava da mu ispriča šta se sve desilo dok on nije bio tu. Ali njihovu priču prekida striptizeta prerušena u policajku…

Zašto su doktorica fiskalne inspekcije i striptizeta toliko slične?

Da li je striptizeta dilomirala književnost?

Da li će Rino dobiti posao u školi, a Renato izgubiti?

Sve odgovore možete pronaći u romanu koji se čita u jednom dahu, za samo nekoliko sati. Poklonite sebi malo dobre zabave i šale.

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...