Čitamo: „Bivirgata“ – Tamara Kučan

Nakon što sam pročitala knjigu „Profajler” Tamare Kučan htela sam da vidim šta se posle desilo sa parom iz ove knjige, Marinom i Arsenijem, da li su istrajali u svojoj ljubavi i da li su uspeli da sačuvaju tajnu hakera R o kojoj sam čitala u „Profajleru”. Naravno, odmah sam počela sa čitanjem „Bivirgate” i moram da priznam da ova knjiga uopšte nije bila onakva kakvom sam je zamišljala. „Bivirgata” može da se čita samostalno ili kao deo trilogije. Preporučujem da prvo pričitate „Profajler” kako biste bolje upoznali likove i primetili razlike u njihovom ponašanju i ličnosti u ove dve knjige.

Očekivala sam da će u knjizi naglasak biti na Bivirgati, igrici koju deca i mladi igraju, a koja je za njih veoma opasna, pošto ih autor igrice podstiče na nasilje, agresivno ponašanje i samopovređivanje, a da će se Marinina i Arsenijeva priča samo provlačiti usput. Međutim, nasuprot mojim očekivanjima, autorka se u knjizi bavi pričom ovog para, dok je priča o igrici sporedna.

Tamara Kučan veoma uverljivo i do detalja opisuje kako izgleda jedna toksična veza i na šta su sve ljudi spremni kako bi sačuvali ljubav ili ono za šta veruju da je ljubav. Kako to izgleda život posle „srećnog kraja”, koliko mišljenje i ponašanje voljene osobe može da utiče na naše samopouzdanje i sliku o samima sebi i da li u ljubavi zaista postoje granice preko kojih ne idemo ili su i one veoma nejasne i lako se prelaze kada ljubav zatraži. Ovo su samo neke od tema kojima se autorka bavi. „Bivirgata” apsolutno nije tipična priča o lošoj vezi, ovo je priča o psihičkom nasilju i pokušaju jedne devojke da se vrati samoj sebi, a onda i drugima koji je vole i cene.

Knjiga mi se veoma dopala i smatram da je veoma korisno štivo pre svega za svaku devojku i ženu, a onda i za sve druge, pošto se iz nje može dosta toga naučiti. U nekim trenucima čitanja sam saosećala sa glavnom junakinjom, u nekim sam se čak i ljutila na nju, ali na kraju sam je potpuno razumela.

Ono što svako može da nauči iz ove knjige jeste da opasnost nije samo na sumnjivim mestima, na internetu ili u rizičnim delovima grada, opasnost je često u istom krevetu kao i mi, mirno spava, dok se mi gušimo u suzama.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...