ČAROBNI KOSMAJ

Ukoliko volite prirodu, pešačenje i imate slobodan dan koji želite da provedete van grada, onda vam predlažemo pešačenje stazama kroz Kosmaj. Planina Kosmaj se nalazi u blizini Beograda, stiže se vrlo brzo, a staze su lake, tako da možete da provedete tu vreme i sa decom. Planina je visoka 626 metara. Vegetacija je predsatvljena u večini hrastom, bukom, a mestima i četinarska šuma. Od divljači može se sresti zečevi, srne, lisice, fazane. Najčešče se sreću srne.

Svoje pešačenje možete da počnete sa posete spomenika borcima Kosmajskog obreda na vrhu kosmaja. Spomenik iz ptičje perspective predstvavlja zvezdu petokratku, a iz blizine liči na ptice sa krilima. Visok je 60 metara, i smatra se jednim od lepših spomenika. Posle posete spomenika možete da nastavite stažom da šetate kroz Kosmaj, koja je vidljiva tokom celog puta, a ima i oznake na drveću.

Nakon pešaćenja stazom stižete do muškog pravoslavnog manastira Tresije, koji bio je podignut 1309.godine u vreme kralja Dragutina. Manastir se rušio i obnavljao više puta. Stradao je u seobi Srba u 1690.godine. Obnovili su ga rakovački monasi pedvođeni igumanom Visarionom. Na teritoriju manastira možete da uđete i iskoristite vreme da se odmorite dok uživate u pogledu na sam manastir.

Dalje izađite kroz manastir na drugu stranu , gde ima i izvor vode, i nastavite da pratite malu stazu kroz šumu , koja će vas dovesti do sledećeg spomenika na Kosmaju “Spomen kosturnica na Belom Kamenu” . Ovaj skroman spomenik je posvećen ratnicima Timočke divizije koji su pali u odbrani Beograda 1914.godine. U odbrani su učestvovali stariji ljudi  i deca. Na mestu gde je sada ovaj spomenik, ispod zemlje se i dan danas nalaze ostaci tih hrabrih ljudi.  Sledeći orijentir na vašem pešaćenju predlažemo da bude ostatak manastira Kasteljan.

Smatra se da je podignut u vreme pravljena kralja Dragutina u XIV veku. Razoren i napušten 1693.godine.  Nalazi se u severoistočnoj padini Kosmaja, u blizini sela Nemenikuće.  Interesantno da ova lokacija se koristi u igri geocaching, Suština igre da se neki predmet sakrije, na sajtu se objavi gps kordinate, i onda ljude, koji istražuju, moraju da pronađu taj predmet, da slikaju, a posle stave neki drugi predmet u kutiju i ponovo sakriju. Ovde možete da napravite pauzu i uživate u tisini, jer manastir se nalazi van glavnog puta. Za kraj ovog pešačenja, predlažemo da posetite manastir Pavlovac, koji se nalazi u selu Koraćici, bliz Pavlovačkog potoka. Podignut je bio po naredbi Despota Stefana Lazarevića. Manastir je bio u ruševinama oko 280 godina. Pored manastira nalaze se ostaci prethodnog razrušenog manastira.

Autor: Kristina Jovičić

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...