Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom Gradu kuca jedno čarobno, posebno srce. To srce kuca za svu decu i mlade ovog sveta, a posebno za one koje su neretko od društva i ostatka sveta, zanemareni i nepravedno odbačeni, etiketirani i diskriminisani zbog mnoštva predrasuda protiv kojih se ovo srce već godinama bori.

Ono kuca već dugi niz godina, a prvi otkucaji su se dogodili te 2019. godine, baš pred doba samog karantina, ali čak ni karantin ni bele maske nisu omele ovo srce da u tim teškim danima što jače kuca zajedno sa svom decom i mladima sa osmehom na licu. Ovo srce, bavi se humanitarnim radom i nastalo je sa ciljem da pomogne svoj deci i mladima sa smetnjama u razvoju, oboleloj deci, kao i deci i mladima sa raznim oblicima invaliditetima.

Čarapansko srce veliko kao kuća

Njihova misija je jedna krajnje humana, plemenita i nesebična misija, a to je da se mališani i mladi grada Kruševca i okoline uključe u društvo, u razne aktivnosti i prisustvuju raznim radionicama, kampovima i dešavanjima. Dakle svrha samog srca je pomoć drugima, rušenje predrasuda i osvešćivanje ljudi, kao i naravno sama inkluzija. Ovo srce zove se Čarapansko srce ,  a predsednica koja ga vodi mlada je aktivistkinja, borkinja za ženska prava i studentkinja medicine u Ljubljani, Sara Popović.

Čarapansko srce veliko kao kuća
Čarapansko srce veliko kao kuća

U svom opusu Čarapansko Srce broji preko 32 inkluzivne radionice, u koje su uključene i ostale aktivnosti kao što su „Igre bez granica“, „Inkluzivni kamp na Goču“, ali i mnoge druge ekskurzije kao i koncerte humanitarnog karaktera i brojne humanitarne muzičko-poetske večeri. Što smatramo jednim velikim uspehom i postignućem  a kada  bismo nabrajali sve aktivnosti koje su se odigrale od njegovog samog početka pa sve do dana današnjeg trebalo bi nam puno vremena.

Ovim povodom obaveštavamo da se još jedna humanitarna akcija dogodila takođe skoro, tačnije 28.01.2024. kada je u prostorijama Kruševačkog Pozorišta naše „Čarapansko Srce“ organizovalo još jednu manifestaciju, a sa ciljem u plemenite i humanitarne svrhe. Ovoga puta to je  bila Svetosavska dodela paketića koja se sastoji od čak 70 paketića za decu i mlade „Čarapanskog srca“.

-Paketići su sastavljeni tako da budu u većini slučajeva jednaki. Jer kao što je motiv našeg udruženja da smo svi mi isti i pred Bogom jednaki, time se i vodimo i u samoj dodeli paketića. Stoga smo se potrudili da većina sadržaja bude ista ili sa minimalnim razlikama uzevši u obzir da nisu samo paketići za decu, već i za mlade „Čarapanskog srca“.

Jer nikada nisi star za paketić – govori predsednica udruženja kroz osmeh i dodaje – bilo je minimalnih razlika, uzevši u obzir da su paketići prilagođeni različitoj starosnoj dobi, stoga smo u paketić mališana ubacili po neku igračku, dok smo u paketiće mladih stavili nešto malo drugačije, nešto što će njima biti od koristi. 

Čarapansko srce veliko kao kuća
Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća

Pored predsednice udruženja, imali smo priliku I da čujemo mnoge mame iz tima Čarapanskog Srca, jer su one vile pomoćnice Čarapanskog Srca kada je predsednica (Uzevši u obzir student medicine u inostranstvu) u nemogućnosti da prisustvuje nekom događaju tu one priskoče, pa smo stoga imali nekoliko pitanje na njih.

Na pitanje “Koliko vremena je potrebno za prikupljanje donacija kako bi se napravila ovakva jedna svečanost kao i za samu pripremu paketića odgovorila nam je Marija Bradaš – Marković, stomatolog i mama tima “Čarapansko srce”.

Negde oko mesec dana minimum je potrebno odprikupljanja sredstava, plana o sadržini paketića do pakovanja i uručivanja istih. Prvo napravimo sastanak da vidimo sa koliko novca raspolaže udruženje zatim pravimo plan o humanitarnim akcijama za skupljanje priloga. Ovog puta nam je Ramonda dezert donirala veću sumu novca, zatim se tu pridružio Jugoprevoz, a potom smo organizovali humanitarni koncert udaraljki sa profesorom Lazarom Čolovićem u Muzičkoj skoli.

Pošto je nedostajalo još novca, napravili smo online poziv za uplate dobrovoljnih priloga! Ovim putem se zahvaljujem svim humanim ljudima koji su učestvovali. S ljubavlju je napravljeno i 28.1.podeljeno 70 paketića! Hvala Pozorištu na ustupanju prostorija za dodelu i Dušanu Popoviću na fotografskoj podršci I beleženju svakog osmeha i zagrljaja! Neka kuca Čarapansko srce.

Pitali smo Tamaru Marjov – Dinić, krojačicu i preduzetnicu kao i drugu mamu tima ČS-a da nam kaže koliko je težak i zahtevan zadatak organizacije jedne takve manifestacije i šta je ono što im u tim trenucima pada najteže i evo njenog odgovora.

– Organizacija jednog ovakvog događaja zahteva dosta vremena i više koraka koje kao članovi tima moramo da napravimo da bi smo stigli do cilja. Pored članova tima, jako su nam bitni i donatori uz čiju pomoć smo realizovali događaj. Svaki korak u organizaciji zahteva određenu vrstu napora i vremena članova tima.

 Od osmišljavanja programa, biranja proizvoda, traženja ponuda, sređivanja dokumentacije, prenošenja proizvoda, pakovanja i pozivanja, i svih propratnih sitnica. Ali kada znamo šta nam je cilj i ostvarimo ga, a to su osmesi na licima dece i mladih I sreća, više nam ništa ne pada teško i nema tog koraka za koji možemo reći da je najteži.

Čarapansko srce veliko kao kuća
Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća

Zanimalo nas je i to kako se osećaju superheroji tima Čarapanskog srca kada shvate da su izvršili još jednu uspešnu misiju, postigli još jedan uspeh i obavili još jedan super zadatak i stavili osmeh mnogoj deci i mladima na lice, o tome nam je govorila Mirjana Živković, jedna od mama tima Čarapanskog Srca i mama petoro divne dece.

– Ta dečja radost, ispunjenost, osmesi koji nose sa sobom veličinu samog neba, potresi sreće i JESU osnovni pokretači da radimo i da nakon završetka akcije(misije) i mi budemo ispunjeni nebeskom radošću koja traje I koja nas vodi do nove akcije(misije). Ko jednom oseti tako nešto, uvek želi da ponovi. Mislim da svi mi, i tim i članovi udruženja želimo isto i da smo svi zajedno ponosni na životni polet koji imamo u zajedničkim trenucima.

Bili smo znatiželjni da saznamo nešto više o dobrim vilama tima “Čarapansko srce” i da čujemo nešto više o njihovoj saradnji. O tome kako sve to funkcioniše iza kulisa, pre nego što se održi neka manifestacija i slože sve kockice, a nešto više o tome imala je da nam kaže Danijela Jovanović, još jedna mama iz našeg tima koja je ovo jako lepo sročila i dočarala nam tu njihovu atmosferu dok se još “Krčkaju” taze ideje u nastajanju.

– Srce našeg tima je Sara Popović, ona je glavni pokretač i organizator svake ideje, a mi smo tu da je podržimo. Tu je pre svega, Sarina mama, Sneška, koja se bavi svim pravnim pitanjima oko funkcionisanja tima. Zatim imamo Milenu, ona je iskomponovala našu himnu i zadužena je za sva muzička dešavanja. Marija Bradaš Marković, naš stomatolog, uskače kad god može oko organizacije i sprovođenja svakog dešavanja.

Čarapansko srce veliko kao kuća

Naša Mira je glavna za oslikavanje dečjih lica na svim bazarima. Nas tri, Dragana, Dijana i ja, Danijela, smo majke dece sa autizmom i mi uskačemo koliko možemo! Ostala je još Tamara, naša trudnica, koja kroji i šije neverovatne stvari od materijala. Sve zajedno, smo jedan neverovatan tim koji funkcioniše besprekorno jer se međusobno dopunjujemo i ne zameramo jedna drugoj ako smo se manje ili vise uključile(isključile)u neko dešavanje.

Čarapansko srce veliko kao kuća
Čarapansko srce veliko kao kuća

Zamolili smo i Draganu Milanović , mamu jedne divne devojčice sa Autizmom, ujedno i mamu tima Čarapansko srce da nam izdvoji neke od njenih omiljenijih aktivnosti iz Čarpanskog Srca i evo šta je na tu temu ona imala da nam kaže.

-Udruženje je za ove četiri godine imalo baš dosta aktivnosti. Svako naše druženje zahteva napor i vreme članova tima da se realizuje. Ali su druženja toliko lepa, vesela i puna osmeha da nam svima bukvalno  pune baterije i ostaju divna sećanja i uspomene. Vrlo je teško odabrati samo tri aktivnosti, ali ako moram da odaberem izdvojila bih naš trodnevni kamp na Goču.

 Zahtevao je dosta truda, bio je vrlo bogat sadržajno i zbog dužine trajanja nas je najviše povezao unutar udruženja. Imali smo dosta vremena za druženje i međusobno upoznavanje. Na drugom mestu su naši izleti, poseta ZOO vrtu u Vrnjačkoj Banji jer su se deca baš obradovala velikom broju životinja koje nisu imali prilike da vide uživo. Na trećem mestu neka bude najslađa od svih radionica, radionica pravljenja ukrasa I ukrašavanja kolača u “Ramonda desert” poslastičarnici.

Dijana Nikolić, još jedna mama iz tima poželela je da nam kaže šta je to što im pričinjava najveću radost i što vole najviše u ovom humanitarnom udruženju.

 – “Čarapansko srce”  je jedna velika porodica koja se sve više širi. Svako naše okupljanje: radionica, izlet, dodela paketića je veliki izazov za nas kao organizatore ali i velika radost. Svaki zagrljaj, osmeh,poljubac, lepa reč dece i mladih, kao i njihovih roditelja pričinjava ogromnu radost. To je upravo ono što nas pokreće i daje nam snagu i volju da istrajemo. Ta ljubav i pozitivna energija je ono što najviše volim.

A  Milena Popović – profesorka muzike kao i jedna od vodećih mama tima ČS-a nam je otkrila kakvi su planovi za budućnost ovog udruženja.

– Ako Bog da, da nastavimo u istom ritmu i još jače, da širimo ljubav i osmehe kroz naša druženja. Sada već tradicionalno, očekuje nas pisanje projekta na konkurs koji objavljuje grad Kruševac, gde ćemo konkurisati za dve ekskurzije. Takođe, u planu su radionice različitog sadržaja i nešto novo, što do sada nismo imali, koncert klasične muzike koji će biti posvećen deci i mladima udruženja Čarapansko srce i koji će se,nadamo se, realizovati po planu.

Čarapansko srce veliko kao kuća
Čarapansko srce veliko kao kuća

Naposletku, pitali smo i Snežanu, mamu predsednice udruženja da nam kaže koja je glavna misija ovog udruženja kao i da kaže koju reč ohrabrenja svim roditeljima dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju kao i da pozove sve one koji bi imali želju da se učlane, a nisu se, još priključili udruženju.

-Od samog osnivanja, naše udruženje “Čarapansko srce”, nesebično se trudi da svoj deci i mladima sa smetnjama u razvoju i invaliditetima, svako inkluzivno druženje, izlet ili ekskurziju koje organizuje, učini da bude nešto posebno i drugačije od prethodnog, da im u tom zajedništvu podari puno ljubavi,razumevanja i radosnih trenutaka jer je to zapravo ono što je njima najpotrebnije.

 Zato poručujemo svim roditeljima: Pokažite svom detetu da ga volite baš takvo kakvo jeste najviše na svetu i činite sve da ono može u svakom trenutku da oseti tu vašu bezgraničnu ljubav i zaštitu, budite njegovi anđeli čuvari, stvarajte zajedno sa nama jednu lepu inkluzivnu čaroliju po kojoj i jesmo jedinstveni. Pozivamo roditelje da nam se u što većem broju pridruže kako bi zajedničkim snagama dali doprinos i uzeli učešće u stvaranju jednog boljeg i kvalitetnijeg društva u kom će biti više mesta za empatiju, solidarnost, humanost i poštovanje ljudskog dostojanstva. Darujmo i delimo što više ljubavi i radosti da bi se istim blagodatima i mi sami obogatili!

I za sam kraj, predsednica udruženja, Sara Popović imala je da kaže svoju završnu reč.

– Meni kao predsednici, posle ovakvih odgovora divnih mama našeg tima Čarapanskog srca, ostaje samo da zablagodarim Gospodu što mi je ovakve snažne, požrtvovane, humane i izuzetne žene poslao u moj život i molim se da budem dostojna da budem sa njima i da zajedno čuvamo plamen solidarnosti u humanosti u našem gradu za svu decu i mlade Čarapanskog srca. Neka kuca Čarapansko srce !

Timu Čarapanskog Srca želimo da i dalje nastave da nižu uspehe i nadmašuju sebe svakom novom radionicom kao i do sada. Da čine velika dela i za sobom ostavljaju još mnoga postignuća koja su samo plus u biografiji jednog udruženja i s velikim nestrpljenjem iščekujemo neka nova druženja i iznenađenja i očekujemo neočekivano, jer u ovom srcu sve je moguće i zato – NEKA KUCA ČARAPANSKO SRCE.

Autor: Nina Miletić

2 COMMENTS

  1. Moja iskustva sa ovom humanitarnom organizacijom su krajnje pozitivna! Od samog osnivanja smo u nekoj posebnoj vrsti prijateljstva! Imaju sasvim izražene stavove i ovom prilikom želim da im čestitam na trudu koji ulažu da ova deca budu maksimalno zastupljena i prihvaćena od strane društva. Njihova humanitarna misija je od ogromne važnosti kad je u pitanju ova populacija dece koja su oduvek bila marginalizovana i nepravedno izložena stigmatizaciji, a da ne govorimo o njihovoj ulozi na podizanju svesti kod ljudi i njihovom uključivanju u ostvarivanju humanitarnih ciljeva!

    • Hvala Vam na divnom komentaru. Drago nam je kada vidimo i čujemo da postoje još dobri ljudi koji žele da pomognu onima koji to zaslužuju. Svi smo mi nečija deca i svi smo mi ljudi, bez obzira kakve bitke vodimo.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...