Buongiorno, Italia – putopis iz Rima

Buongiorno, Italia – putopis iz Rima. Slećem na tlo Italije. Upijam sve  – boje, mirise, zvuke. Na aerodromu je gužva, ali čak ni to ne remeti moje uživanje. Italiju sam do sada posetila nekoliko puta. U Rimu sam poslednji put bila pre sedam-osam godina. Rim me je očarao svojim ulicama, divnim mestima, skrivenim ćoškovima i atmosferom koju ima.

putopis-iz-rima

Ovog puta pažljivo sam isplanirala sve što želim da vidim i posetim. Vreme je kao poručeno. Sunce sija, toplo je, tako da mogu da uživam i napolju. Neke atrakcije su zaista nezaobilazne kada dođete u prestonicu Italije. To su naravno Koloseum, Fontana di Trevi, Panteon, Rimski forum, Španske stepenice, kao i dosta divnih katedrala i simpatičnih trgova. Uvek se trudim da na mesta koja su jako turistička idem ranije, kako bih izbegla gužvu. Pošto nisam jedina kojoj to padne na pamet, često i veoma rano zateknem gomile turista na ovim lokacijama. Ipak, i pored toga, neosporno je da su ove građevine zaista divne i da su s razlogom toliko popularne.

putopis-iz-rima-italija

Kod mene posebno mesto zauzimaju Koloseum i Rimski forum, jer gledajući njih, mogu da zamislim kako je to Rim izgledao pre više od hiljadu godina.

Kad god putujem, trudim se da posećujem i neka mesta koja nisu toliko popularna. Ovog puta odabir je pao na park Borgeze. Park nije velik, ali je sjajno mesto za predah od gužve. Dodatan plus je to što ćete pri izlasku iz parka videti jedan od najlepših pogleda na Rim. Tu je i park Aventino, koji je u sumrak sjajan kutak za piknik ili šetnju. Ja sam se ovog puta odlučila za šetnju i pogled kroz ključaonicu Aventino. Kada zavirite kroz ključaonicu ugledaćete Baziliku Svetog Petra u Vatikanu u svoj njenoj slavi. I dalje sam oduševljena time što je neko to uspeo da smisli i dizajnira.

putopis-iz-rima

Buongiorno, Italia – putopis iz Rima

Otkrivala sam i ostatak Rima – zanimljive knjižare, skrivene uličice i lokalne restorane. Italijansku hranu ni ne moram da hvalim, verujem da svi znate koliko je fantastična. Moja jedina preporuka je da ne jedete u delovima grada koji su turistički, jer ćete sigurno platiti više, a dobiti lošiji kvalitet.

Ko svrati u Rim, verovatno će otići i u Vatikan. Meni je ovo bila prva poseta Vatikanu. Nisam stigla da obiđem sve što sam zamislila. Ipak, uspela sam da uživam u predivnom pogledu sa kupole Bazilike Svetog Petra, kao i da prošetam kroz Baziliku i divim se umetničkim delima koja se u njoj nalaze. Za prvu posetu, sasvim dovoljno.

Ne zaljubljujem se često u gradove, ali kada se jednom zaljubim u neki, ta ljubav traje zauvek. Tako je sa Rimom. Ne kaže se bez razloga da svi putevi vode u Rim. Ne znam kako je sa drugima, ali znam da će mene put sigurno ponovo naneti u ovaj divni grad.

Autor: Milica Barać

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...