Bullet Journal i uvođenje zdravih navika – put do vitke figure i životnog balansa

Uvođenje zdravih navika može biti izazovno kada ne znate odakle da počnete i kako da se organizujete. Poslednjih godina se kao naročito popularan (a priznajmo i zabavan!) način organizacije nametnuo tzv. bullet journal.

Pobornici sistema planiranja kao što je bullet journaling u prvi plan ističu njegovu kreativnost, odnosno priliku da na originalan način isplaniramo i pritom završimo sve svoje obaveze. Bilo da je reč o poslu, kućnim obavezama ili jednostavno praćenju navika – ova strategija i te kako funkcioniše. Mnogima bullet journal služi kao dnevnik, ali i kao mesto gde mogu da beleže svoje planove i ostvarene ciljeve. Koje knjige želite da pročitate, koliko vode dnevno da popijete, kako da napravite plan ishrane i mršavljenja? Na stranicama svog bullet journal-a zaista možete sve ovo označiti i ispratiti.

Kako da korisitite bullet journal za sticanje zdravih navika i izgradite plan do vitke figure? Pročitajte zašto je ovaj način planiranja odličan put do životnog balansa.

bullet-journal-i-uvodjenje-zdravih-navika-put-do-vitke-figure-i-zivotnog-balansa
Devojka zapisuje u bullet journal

Šta je Bullet Journal?

Bez obzira da li treba da bolje upravljate svojom listom obaveza ili želite da se opustite, dnevnik može pomoći. Ali šta zapravo bullet journal predstavlja? Zamislite ga kao “unapređeni dnevnik”, svesku u kojoj pišete, ali i crtate.

Umesto praznih, poređanih stranica, dnevnik (ili skraćeno BuJo) sadrži odeljke za beleženje dnevnih obaveza, vođenje mesečnog ili nedeljnog kalendara, pisanje poruka, praćenje fizičkog i mentalnog zdravlja, ali i zapisivanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva.

Ako želite da promenite svoj životni stil, postanete organizovaniji ili jednostavno poradite na svom zdravlju, upravo u dnevniku možete iskreirati svoj plan. Primera radi, ukoliko želite da smršate, možete da sastavite jelovnik zdravih obroka.

Bullet Journal i uvođenje zdravih navika – put do vitke figure i životnog balansa

Možda želite da isprobate autofagiju i potrebno vam je da pratite periode gladovanja i jedenja? Zabeležite u svoj BuJo vreme doručka, užine, ručka i sate kada ćete gladovati. Naravno, potrebno je da znate šta je autofagija, pre nego što započnete proces. O isprekidanom gladovanju (intermitted fasting) se tek sprovode istraživanja u svetu, a japanski naučnik Jošinori Osumi je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu upravo predstavljajući proces autofagije. Termin se doslovno prevodi kao “samojedenje” i odnosi se na složen proces reciklaže ćelijskih komponenti u našem organizmu. Autofagija je sve popularnija u svetu, jer pored toga što omogućava detoksikaciju tela može da dovede i do mršavljenja.

Uz praćenje (ili čak beleženje iz sata u sat u početku) svega što ste uneli u telo, broja kalorija ili perioda posta, biće mnogo lakše da uspostavite novu naviku u svoju svakodnevnu rutinu.

bullet-journal-i-uvodjenje-zdravih-navika-put-do-vitke-figure-i-zivotnog-balansa
Žuto crni bullet journa

Kako napraviti Bullet Journal? Bullet Journal i uvođenje zdravih navika – put do vitke figure i životnog balansa

Glavna začkoljca kod kreiranja bullet journala je ta što ne postoji univerzalni šablon. Umesto toga kupujete prazan dnevnik ili svesku sa tačkicama i kreirate nešto jedinstveno za vas i vaše ciljeve. Zbog toga što nema prečica, unapred postavljenih tabela i kalendara, pokretanje bullet dnevnika zahteva da uložite više vremena i truda.

Međutim, sam proces bi trebao biti zabavan i kreativan. Pored nekoliko jednostavnih tačaka, kao što su indeks i kalendar, sadržaj vašeg dnevnika u potpunosti zavisi od vas. Uz sledeće korake biće vam mnogo lakše da napravite svoj prvi bullet journal.

#1 Prikupite sve što vam treba

Da biste započeli dnevnik potrebne su vam samo dve stvari – sveska sa tačkama (ili praznim listovima) i olovka. Potražite notes sa visokokvalitetnim papirom, tačkastom mrežom i numerisanim stranicama. Ali ako želite da koristite svoj dnevnik kao priliku da razvijate kreativnost, nastavite dalje sa pripremama. Nabavite gel olovke u boji, nalepnice, vodene boje, ukrasne trake – zapravo, sve što vam padne na pamet može biti zanimljiv dodatak za dnevnik.

Imajte na umu da je veća verovatnoća da ćete se držati projekta ako vas inspiriše, pokreće da stalno nešto beležite i pritom vam pomaže da lakše upravljate vremenom. Dakle, svaki uložen trud u ukrašavanje bullet journala se isplati.

bullet-journal-i-uvodjenje-zdravih-navika-put-do-vitke-figure-i-zivotnog-balansa
Dnevnik planer bullet journal

#2 Razmislite o tome kojoj će svrsi služiti vaš dnevnik

Dnevnik može biti kalendar, lista obaveza, sistem za postavljanje i praćenje ciljeva, dnevnik ili sve u jednom. Međutim, u vašem bullet journal ne moraju biti sve te stvari. Pre nego što stavite olovku na papir, razmislite kako vam vaš dnevnik može najbolje poslužiti.

Ako ste mama koja radi, dobra svrha dnevnika može biti popis obaveza i praćenje svih sastanaka, poslova u domaćinstvu, ali i ideja – kako za posao, tako i za dom i porodicu. Možda možete da beležite čitalačke ciljeve ili da izgradite dobre fitnes ciljeve.

#3 Učinite dnevnik ličnim i autentičnim planerom

U zavisnosti od toga za šta koristite svoj bullet journal, možete ga podešavati i prilagođavati na više načina. Neke od strategija koje vam mogu pomoći da izgradite autentični planer su sledeće:

  • numerisanje stranica – brojevi stranica olakšavaju pregled
  • indeks – prva stranica vašeg dnevnika bi trebalo da bude indeks. Napravite listu stavki koje ćete pratiti u svom bullet journalu
  • nedeljni (ili dnevni ili mesečni) rezime – bez obzira na to kako koristite svoj dnevnik, treba ga kreirati hronološki. Zbog toga će vam kreiranje rezimea na početku svake nedelje (ili dana ili meseca, u zavisnosti od toga koliko često planirate da ga koristite) pomoći da pratite sve što želite da postignete. Ovo može uključivati kalendar sastanaka, niz obaveza, lični razvoj, rciljeve aktivnosti ili šta god služi vašoj svrsi. Na početku sledeće nedelje (ili dana ili meseca), možete da “ažurirate” svoj rezime i tako vidite koji su sastanci premešteni, koje stavke još treba da se završe, a koji ciljevi su postignuti.
  • sistem praćenja obaveza i ciljeva – osmislite niz simbola ili oznaka koji ukazuju na status vaših obaveza. Možete da postavite kvadrat pored svake stavke na listi obaveza, koji ćete obojiti kad zadatak završite. Ako je zadatak u toku možete da stavite kosu crtu ili ako želite da ga premestite u sledeću nedelju – stavite strelicu. Da bi ceo proces bio jednostavniji, na indeks stranici možete upisati ključ za sve ove simbole.

razmislite o tome koje će vam liste pomoći da povećate produktivnost, poboljšate mentalnu jasnoću ili postignete cilj. Neke ideje za dodatne stranice uključuju vodič za planiranje obroka, pratilac raspoloženja, dnevnik spavanja, listu zahvalnosti.

Bullet Journal i uvođenje zdravih navika – put do vitke figure i životnog balansa

bullet-journal-i-uvodjenje-zdravih-navika-put-do-vitke-figure-i-zivotnog-balansa
Bullet Journal planer sa olovkom

#4 Započnite sa beleženjem!

Čim napravite brojeve stranica i indeks, napravite odmah rezime svoje prve nedelje. Ne opterećujte se oko toga da sve savršeno isplanirate. Bolje je “završeno nego savršeno”. Zapravo, sve dok ne počnete ne možete znati koje liste i metode funkcionišu za vas. Velike su šanse da će se izgleda vaših stranica menjati kako vreme odmiče, i to je dobro. Što više radite na dnevniku, to ćete više naučiti o tome šta daje rezultate, a šta ne.

Bullet Journal – vodič kroz zdrav život

Bullet journal je zapravo sjajan način da započnete nove zdrave rutine. Na internetu možete pronaći zanimljiva rešenja kako da pratite svoje navike u teretani, koje vežbe treba da uradite ili kakav će vam jelovnik biti za sedmicu/mesec. Ideje za crtanje i ukrašavanje su različite, a kao što je već bilo reči, biće potrebno da ih isprobate dok ne nađete onu koja vam zaista pomaže.

Možete da zapišete aktivnosti koje vas pokreću, isplanirate zdrave obroke (ili čak zapišete recepte) i pratite svoje nedeljne ciljeve pređenih koraka. Jednu stranicu posvetite praćenju dnevnog unosa vode, jednu za brojenje kalorija ili za jogu i meditaciju. Ako želite da smršate, zabeležite svoju startnu poziciju i  cilj (kilaža, obimi). Praćenje perioda gladovanja u autofagiji, na primer, može vam pomoći da dođete do svog modela povremenog posta. Dok nekome odgovara sistem 16 sati gladovanja – 8 sati jedenja, možda se vi bolje i energičnije budete osećali kada ne jedete 17 sati i slično.

Vremenom, biće dovoljno da pogledate kako ste napredovali pa da to bude dovoljna motivacija da nastavite ka svojoj idealnoj težini ili figuri.

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...