Bukstagrameri preporučuju: Šta čitati ovog leta?

Obožavam da čitam, ali ponekad mi se desi da nemam inspiracije da odaberem sledeću knjigu za čitanje. U ovakvim situacijama uvek se rado okrenem proverenim preporukama bukstagramera. Danas vam, uz pomoć divnih devojaka sa bukstagrama, predlažem nekoliko naslova koje možete da čitate ovog leta.

knjiga-praznik-u raju

Jovana (@zaljubljena_u_knjiige)

„Praznik u raju“ predstavlja idealnu knjigu za ove tople dane. Međutim, nemojte da vas naziv i korice zavaraju. Ovo je još jedan uzbudljiv triler o porodičnoj tragediji i tajnama koje krije rajsko ostrvo. Da li će prošlost ostati skrivena ili će naši junaci morati da se suoče sa njom, saznajte baš u ovoj knjizi.

knjiga-pariska-biblioteka

Danijela (@dacinapolica)

Moj izbor ovog leta je „Pariska biblioteka“. Ova nežna, dirljiva priča o ljubavi, prijateljstvu, porodici dotaknuće vaša srca i bićete svedoci borbe bibliotekara za vreme rata, kada su pojedine knjige bile zabranjene, a Jevrejima zabranjen pristup bibliotekama.

Ono što mi se najviše svidelo jeste obilje divnih rečenica i citata iz drugih knjiga koje sam podvlačila i prepisivala. Knjiga odiše nežnošću i prijatnom atmosferom, a iako govori o ratnom vremenu okreće se pozitivnim stvarima i prikazuje i onu lepšu stranu.  „Pariska biblioteka“ prikazuje kako su Parižani bežali iz stvarnosti u biblioteke, vapeći za književnošću, tražeći moralno sedište u tako teškim vremenima, što nam je ujedno poruka da nas knjige nikad neće izneveriti i da su one izlaz iz svake situacije.

knjiga-da-je-bolje-ne-bi-valjalo

Mina (@minass.stack.of.books)

Ne znate šta da uzmete da čitate? Čitajte Bojana Ljubenovića. „Da je bolje, ne bi valjalo” je njegov najnoviji roman, a i jedini koga sam čitala, mada ću to ispraviti, jer i za svako njegovo drugo delo možete naći samo reči hvale.

Zašto, pitate se? Zato što ćete od prve rečenice ovog romana, uleteti u jednu turbulentnu priču o čoveku kojem se igrom slučaja desi milion veoma čudnih stvari u samo jednom danu. Prošlost i sadašnjost se prepliću sa sjajnim komičnim situacijama i dosetkama. Knjiga koja se čita, tj. može se pročitati za jedan dan. Zanimljiva, ni na trenutak dosadna, opisuje današnju zemlju i ponašanje ljudi, društvene slojeve, sve. Čak ćete se možda i pronaći u nekom od likova, jer je karakterizacija prosto neverovatna.

Knjiga koja se ne ispušta iz ruku i jedna od boljih koju sam pročitala u prvoj polovini ove godine. Od mene svaka preporuka, Bojan je car! Na fotografiji možete videti naslove koji su  obeležili prethodni period i koje takođe preporučujem.

knjiga-veriti

Ana (stanarka_biblioteke)

Za one koji vole da čitaju trilere leti, preporuka od mene je nova knjiga Kolin Huver, „Veriti“. Kolin je ovog puta smislila intrigantnu, mističnu, psihološku igru čitaocima, sjajno se poigravši sa našim mislima, uverenjima, ostavivši prostora da preispitamo sopstvene granice i savest.

Pratimo priču iz ugla mlade spisateljice Louen, koja je angažovana da završi serijal koji je popularna Veriti započela pre saobraćajne nesreće i kroz autobiografiju same Veriti koju Louen pronalazi u njenoj kući.  Kojoj verziji priče ćete poverovati, ostaje da sami presudite. Od mene ogromna preporuka za ljubitelje trilera. Pročitajte ovaj sjajan roman i sami prosudite kakva je istina (Veriti).

knjiga-ubiti-pticu-rugalicu

Nataša (@bookclubforbookslovers)

Knjiga koju bih svima preporučila ovog leta je klasik američke književnosti, ,,Ubiti pticu rugalicu“ – Harper Li. Priča je ispričana iz perspektive šestogodišnje devojčice Skaut, koja zajedno sa svojim bratom Džemom, ocem Atikusom i kućnom pomoćnicom crnkinjom živi u Alabami, na jugu SAD-a. Radnja je smeštena u periodu 1930-ih godina i obuhvata jako bitne teme. Neke od njih su rasna nejednakost, osude, (ne)pravda, predrasude, detinjstvo, odrastanje, siromaštvo…

Meni se najviše dopao lik Atikusa Finča, njegove karakterne osobine, kao i način na koji on vaspitava svoju decu i uči ih pravim vrednostima. Mislim da ne postoji osoba kojoj se ova knjiga ne bi dopala jer predstavlja pravo knjiško blago. Zato je od srca preporučujem uvek i svima.

sulejman-i-hurem

Marija (hororisticni_klasicar)

Ovog leta čitajte ljubavno-istorijsku sagu „Sulejman i Hurem”. Krenite na putovanje kroz istoriju sa jednim od najvećih sultana Otomanskog carstva. Upoznajte se sa prilikama širom Otomanskog carstva, ali i sa prilikama u Evropu i na njenim dvorovima. Budite svedoci političkih previranja, Sulejmanovih najvećih ratnih uspeha, ali i svedoci ljubavi i odluka koje su vodile u smrt. Zato skuvajte sebi tursku kafu i uživajte u čitanju.

u-vihoru-secanja

Dragana (ig_biblioteka)

Moja preporuka za ovo leto je „U vihoru sećanja“. Razlog što je baš ova knjiga našla put do samog vrha je odlična avantura koju doživljavamo dok čitamo. Vrela atmosfera ,koja nas prati od prve do poslednje strane, ne dozvoljava nam da knjigu ispustimo iz ruke. Iako je priča kompleksna, jako je čitljiva, pa je idealno društvo na plaži. Zato, spremite hladan napitak, zauzmite poziciju u hladu i uživajte.

covek-po-imenu-uve

Milica (@thegirlwhoplayedwithbooks) – autorka ovog teksta

Za kraj, moj odabir za svako godišnje doba je „Čovek po imenu Uve“ švedskog pisca Fredrika Bakmana. Ovo je priča o Uveu, starom namćoru kojem sve smeta ili makar tako izgleda na prvi pogled. U stvarnosti, ovo je knjiga uz koju ćete se puno smejati, ponekad zaplakati i uz koju ćete bez sumnje uživati. Priče o običnim ljudima su često priče koje se najviše pamte, a ovo delo to upravo i dokazuje.

Autor: Milica Barać

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...