Bukstagrameri preporučuju: Šta čitati ove zime?

Bukstagrameri preporučuju: Šta čitati ove zime? Savršeno godišnje doba za čitanje ne post… Naravno da postoji, makar za mene. Zima je idealan period da se ušuškamo u udobnoj fotelji, skuvamo čaj ili toplu čokoladu, uzmemo neke ukusne keksiće i krenemo na neko književno putovanje. Knjiga je mnogo, pa nije uvek najlakše odlučiti koju ćemo čitati. Ovog puta predlažemo vam naslove s kojima možete da se družite ove zime.

bukstagrameri-preporucuju

Vladimir (@vlladarr) – Pisma od Deda Mraza”

Idealna knjiga za predstojeće praznike koja je satkana od maštovitih pisama neobičnog rukopisa i prelepih ilustracija. Avanture sa Severnog pola koje odišu humorom, zimskim nevoljama i čarolijama vratiće nas u najbezbrižniji deo našeg života – detinjstvo! Dž. R. R. Tolkin je izabrao originalan i domišljat način da usreći svoju decu (a sada i ljude širom sveta) i da nam ukaže na to koliko su božićni duh i zimska magija moćni da izmame osmeh, kako deci, tako i odraslima. Ukoliko želite da se ponovo osetite kao dete, prepustite se čaroliji i svetu koji samo Tolkin može stvoriti. Verujte mu!

sta-citati-ove-zime

Tijana (@taste_column) – ,,Nikog nema kod kuće”

Pri pomisli na roman koji bih preporučila za čitanje tokom zime, na pamet mi prvi pada ,,Nikog nema kod kuće” Tima Vivera. Za to krivim čitanje tokom prošlog decembra i sumornu, kišovitu i tajnovitu atmosferu kojom odiše. Nepredvidiva misterija, pisana kao priča u priči, prati nekadašnjeg novinara Rejkera, sada privatnog istražitelja, koji se bavi otkrićem nestanka devetoro ljudi koji su bili jedini stanovnici jednog malog mesta. Od samog starta pa do kraja, naći ćete se u lavirintu pitanja bez odgovora i želećete da se i vi oprobate kao istražitelj.

Bukstagrameri preporučuju: Šta čitati ove zime?

bukstagrameri

Sara (olenasbookshelf) – Božićna priča”

Ako tražite savršeno štivo za zimske dane, dok napolju veje sneg, a vi ste ušuškani pod ćebetom sa omiljenim toplim napitkom u ruci, onda je Dikensova „Božićna priča” pravi izbor za vas. Osobenjak po imenu Ebenizer Skrudž je sebičan i mrzi sve što ima veze sa praznicima, ali najveću promenu i spoznaju o blagodetima života doživljava baš uoči Božića kada ga posećuju duhovi iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Jedna topla priča o opraštanju, nadi, pokajanju i drugoj šansi, za koju vam neće biti potrebno više od jednog popodneva da biste je pročitali, i kojoj ćete se, sasvim sigurno, svake zime vraćati kao dobrom starom prijatelju. 

bukstagrameri-preporucuju-sta-citati-ove-zime

Jelena (@jeja_librarian_girl) – „Dečak zvani Božić” – Bukstagrameri preporučuju: Šta čitati ove zime?

Zanima vas kako je jedan Nikolas postao Božić Bata? Deda Mraz, Sveti Nikola ili Nikolaus, nazovite ga kako želite, jer sve dok verujete u čaroliju božićne noći ništa nije nemoguće. Zato vam u susret novogodišnjim i božićnim praznicima preporučujem knjigu Meta Hejga „Dečak zvani Božić”. Ovo je priča o jednom dečaku, koji je uprkos velikoj oskudici, nemaštini i nesrećnom spletu događaja, pronalazio sreću u malim stvarima. O dečaku koji se upustio u opasnu životnu avanturu, koja će mu doneti neverovatna saznanja, velike gubitke, ali i sitne radosti koje život znače. Ovo je priča o dečaku kome je polazilo za rukom da u svakome i svemu vidi dobrotu. O skromnosti, ispravnosti, odlučnosti, samospoznaji, hrabrosti, veri… Priča o magiji. Ukoliko imate 8+ plus godina, uzmite topli napitak, prebacite preko sebe ćebence i uplovite u zimsku vlatolomiju sa Nikolasom.

sta-citati

Jadranka (@redleaf89) – „Male žene – „Dobre supruge

Topla priča o četiri sestre – Meg, Bet, Džo, i Ejmi savršena je za ovo doba godine. Već sam početak koji se odvija tokom Božića ugrejaće vaša srca i doprineti osećaju prazničnog duha. Svaka sestra je drugačija, ali kada su ljubav i porodica u pitanju sve su požrtvovane i daju se bezgranično. Izdanje koje sam čitala na srpskom se sastoji iz dva dela, Male žene” i Dobre supruge”. Uživala sam upoznajući karaktere sestara u prvom delu, a drugom sam se radovala kako bih otkrila kakve im je sudbine život skrojio i kako su izašle na kraj sa njima. Saosećaćete sa ovim malim ženama, smejati se njihovim nespretnostima, ali i tugovati zbog njihovih gubitaka. Luiza Mej Alkot je stvorila klasik koji će se čitati još vrlo dugo.

bukstagrameri-preporucuju

Dijana (@scochyca) – „Francuska dadilja”

Duge zimske večeri su kao stvorene za ovu predivnu ponovo ispričanu priču. Bjanka Picorno nam je donela svoju verziju „Džejn Ejr”, promenivši perspektivu originala i dajući sporednim likovima glavne uloge. Moderni klasik o požrtvovanosti, gubicima, sudbini i klasnim razlikama namenjen je mladima, ali zbog svoje kompleksnosti itekako će biti prijemčiv i odraslima. Knjiga koja definitivno okuplja celu porodicu.

sta-citati

Anđela (@cudesnisvetknjiga) – „Sto godina Leni i Margo”

U zimskim danima preporučujem knjigu „Sto godina Leni i Margo”, neodoljiv roman pun životne radosti, ali i priča o ljubavi i gubitku, hrabrosti i dobroti. Ovo je knjiga koja će vam slomiti srce, ali vas i nasmejati i uliti vam nadu.

preporucuju-sta-citati

Jovana (@zaljubljena_u_knjiige) – Senka vetra”

Senka vetra” Karlosa Ruisa Safona povešće vas na putovanje mračnom i magičnom Barselonom. Uz nju ćete imati želju samo da se ušuskate i otkrijete ko su glavni likovi i sta je zapravo „Groblje zaboravljenih knjiga”.

citati

Milica (@thegirlwhoplayedwithbooks) – serijal Hari Poter – Bukstagrameri preporučuju: Šta čitati ove zime?

Moj prvi praznični izbor zauvek je serijal Hari Poter. Zašto? Zato što me vraća u detinjstvo, zato što me svaki put nauči nečemu novom, ali i podseti me na neke zaboravljene lekcije. Priča o dečaku koji je preživeo povezuje sve – pravo prijateljstvo, odrastanje borbu dobra i zla i magiju. Ako mene pitate, ovoj kombinaciji je teško odoleti bilo kada, a pogotovo zimi. Dok sneg veje, pustite „Hedwig’s Theme”, upalite mirišljavu sveću i preselite se na Hogvorts.

Autor: Milica Barać

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...