Bukstagrameri biraju: Knjige koje su nam obeležile 2022. godinu

Bukstagrameri biraju: Knjige koje su nam obeležile 2022. godinu. Ljubiteljima književnosti uglavnom nije lako odabrati samo jednu knjigu u bilo kojoj kategoriji. Kada biste mene pitali koja knjiga mi se najviše dopala ove godine, odmah bi vam nabrojala makar deset. Ipak, svi znamo da samo jedna može biti na prvom mestu. Ovog puta bukstagrameri su izabrali knjige koje su im obeležile 2022. godinu.

bukstagrameri-biraju-knjige

Ivana (@unbearably_bookish)

„Priča za biće vremena – Rut Ozeki

,,Priča za biće vremena” je jedna od onih velikih priča koje se pružaju van pisanih stranica i neprimetno ti se zavlače u srce. Pripovedanje Rut Ozeki je neverovatno; u isto vreme je i duhovito i melanholično, puno ideja o proticanju vremena, o životu i smrti, o snazi i slabosti. Drugi svetski rat, cunami iz 2011, Silikonska dolina, zen budizam, problem nasilja i samoubistva, depresije, ekološka propast, odnos pisca i čitaoca – sve je tu. I ničega nije previše, iako može tako delovati. Ja nisam disala dok sam bila među stranicama ove knjige!

knjige-koje-su-nam-obelezile-2022-godinu

Petra (@just.took.the.right.book)

,,Čudan osećaj u meni – Orhan Pamuk

U romanu ,,Čudan osećaj u meni” Orhan Pamuk neviđenom virtuoznošću prikazuje društveno-političku panoramu Turske, evolucijom naruženu, ali i dalje veličanstvenu u svojoj istoriji. Obruč ovog višeslojnog dela čini grandiozna porodična saga, a u okviru nje vanvremenska ljubav supružnika, Rajihe i Mevluta. Oni su primer kako voljena osoba našoj praznini daje smisao, a usamljenost regeneriše u udobnu samoću udvoje. Ono što Pamuka čini tako velikim piscem je sposobnost da napiše najposebniju priču o ,,najobičnijem” čoveku. Čudan osećaj u Mevlutu uspeva da, uprkos svim nedaćama, pronađe svoj dom, onaj gde spokoj počiva.

bukstagrameri-biraju

Jana, Marina i Sara (@dzem.od.knjiga)

,,Nesputana duša” – Majkl A. Singer

Roman kom ćete se vraćati i čije ćete rečenice podvlačiti kao iz najvažnijeg udžbenika. Nije važno da li ste ,,početnik” u upoznavanju svog unutrašnjeg bića ili već dugo radite na tome ova knjiga će vas prošetati kroz različite ,,ulice” vašeg uma bez nametanja bilo kakvih obrazaca. Posle svakog poglavlja će vas dovesti na prag upoznavanja i pomirenja sa vašim unutrašnjim ja na način koji vašem karakteru odgovara. ,,Ništa i nikada nije vredno da zbog toga zatvorite svoje srce.”

Bukstagrameri biraju: Knjige koje su nam obeležile 2022. godinu

biraju-knjige

Serijal o Hariju Huleu – Ju Nesbe

U iščekivanju 13. romana, jer je svaka knjiga iz ovog serijala sve bolja i bolja. Kao veliki ljubitelji ovog žanra ove priče stavljamo na sam vrh, jer pored neizvesnosti o samim zločinima tu je i kompleksnost Harijevog lika. Ju Nesbe je, zaista, majstor svog zanata.

bukstagrameri

,,Pobednici” – Fredrik Bakman

Knjiga koja se grli dok se čita, a i nakon čitanja. Život i sve što ide uz njega prikazan je realno, surovo i emotivno. Bakman je pisac koji može da dodirne svačije srce. ,,Samo nam je podarena ljubav, da bismo mogli da izdržimo.” Nek’ živi ljubav!

knjiga

Marko (@knjiga_za_dusu)

,,Besnilo – Borislav Pekić

Zašto je ,,Besnilo”, a ujedno i sam autor Borislav Pekić, moje otkriće 2022. godine?

,,Besnilo” nam pokazuje različite forme ljudskog zla, pobune protiv prirode i Boga, protiv pravde i moralnih zakona. Puno je likova različitih sudbina, psiholoških profila i pozadinskih priča, i kroz svakog od njih je Pekić do tančina prikazao borbu sa virusnim i sopstvenim besnilom. Obiluje metaforama kojima tako lepo obogaćuje narativni tok da sa uživanjem čitate, ne primećujući koliko brzo odmičete sa stranicama i sa kakvom lakoćom vizualizujete ono što želi da vam prikaže. Njegove priče govore prvenstveno o nama kao vrsti, o našoj pravoj prirodi, ogoljenoj u teškim situacijama. Shvatićemo da sa manje gordosti gledamo svoju poziciju najinteligentnijih bića na planeti.

knjige-koje-su-obelezile

Jovana (@zaljubljena_u_knjiige)

,,Istanbul: Uspomene i grad – Orhan Pamuk

,,Istanbul: Uspomene i grad” Orhana Pamuka predstavlja jedinstvenu priču o životu samog autora kroz portret grada u kome je rođen, odrastao i živeo. Priču pored fenomenalne proze prate i crno-bele fotografije koje će vas naterati da se zaljubite u baš njegov Istanbul.

knjige-koje-su-nam-obelezile-2022

Bukstagrameri biraju: Knjige koje su nam obeležile 2022. godinu

Jelena (@storyteller_1989)

,,Milenina pisma Kafki – Ana Šomlo 

Ova knjiga je svedočanstvo ljubavi. Takve, da se možda graniči sa ludošću, opsednutošću. Ana Šomlo nas prvo uvodi u priču. Govori nam kako su pisma pronađena. A onda…onda slede pisma. Pisma puna osećanja, iskrenosti. Kroz Milenine reči možete da shvatite kako su dvadesetih godina dvadesetog veka žene bile sa leve strane. Zle strane. Kako je teško bilo biti Jevrej tada. I kako je teško bilo voleti Jevreja tada. Kako je teško biti žena. Obrazovana, rečita žena. Imate od mene sve preporuke.

biraju-knjige

Ivana (@prostor_za_rec)

,,Sitničarnica ,,Kod srećne ruke – Goran Petrović

Ovo delo nudi neverovatno i nesvakidašnje iskustvo čitanja. Tema je književnost, koja je neodvojiva od života i kao takva potrebna je i dostupna svima. Čitalačka strast je neophodna da se uplovi u delo i susretne sa nekim ko je isto tako obuzet književnošću uplovio u knjigu. Delo je na momente poezija u prozi, na momente ljubavni roman, istorijska priča, fikcija, pa realnost i prikaz nekadašnjeg Beograda koji poziva na zagrljaj. Ovo delo je vredan svedok očuvanja srpskog jezika. Samo oni dostojni i srećni, što umeju da proniknu u skriveno i spoznaju istine i svetove koji im se nude, jesu oni koji su ,,srećne ruke”.

knjige

Milica (@thegirlwhoplayedwithbooks)

„Lovac na zmajeve” – Haled Hoseini

Moja čitalačka godina je bila sjajna, tako da je izbor jednog naslova bio poprilično težak. Na kraju sam se odlučila za „Lovca na zmajeve”. Ovo je jedna od onih knjiga koje se ne ispuštaju iz ruku i koje se nakon čitanja grle. Priča o prijateljstvu, domu kojeg više nema, porodici i nadasve ljudskoj prirodi. Možda me je čekala 10 godina na polici, ali je i pored toga obeležila jednu celu čitalačku godinu. Od mene ogromna preporuka.

*Naglašavamo da je ova lista uvek podložna promenama, jer nikad se ne zna da li ćemo se zaljubiti u sledeću knjigu koju uzmemo u ruke i nju proglasiti najboljom.

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...