Budite hrabre! Poezija „Snažna žena“ u Udruženju književnika Srbije !

Budite hrabre! Poezija „Snažna žena“ u Udruženju književnika Srbije !

Povodom minulog Osmog marta, tradicionalno u Udruženju književnika Srbije u srcu Beograda, održana je svečana poetska manifestacija posvećena ženama. Odnosno pesnikinjama koje su ovaj međunarodni dan proslavile u znak sećanja. Na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Pesnikinje iz cele Srbije su autorskim stihovima obeležile ove poetske trenutke u najvećoj sali ovog Udruženja. A pesmom „Snažna žena“ predstavila se i domaća pesnikinja Božica Velousis. Inače stalna članica Udruženja književnika Srbije i svakako kulturna radnica.

Ovim rečima kojima je naslovila poeziju, nastojala je da pošalje poruku samouverenosti, optimizma, uporne borbe i samostalnosti. Pesnikinja je nagrađena gromoglasnim aplauzom, ali isto tako i sve druge učesnice u programu, koje su se trudile da skromnim doprinosom, ovaj dan oboje emotivnim stihovima.

Ovaj praznik ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta da se uvede dan večnog sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Mnogo pre toga, prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji dogodile su se 8. marta 1857. u Njujorku. Policija ih je rasterala, ali su žene dva meseca kasnije osnovale sindikat i zahvaljujući njihovom radu, protesti 8. marta postali su tradicija.

Prvo obeležavanje praznika bilo je u martu 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

Budite hrabre! Poezija „Snažna žena“ u Udruženju književnika Srbije !

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...

1.Jedan po jedan – knjiga za prave ljubitelje trilera

1.Jedan po jedan - knjiga za prave ljubitelje trilera....

Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom...