BUDI SNALAŽLJIV – URADI PO SVOM

Put do krajnjeg cilja zahteva puno posla. Uradi ono za šta si siguran da je u tvojoj moći. To će uticati da izgradiš potrebno samopouzdanje da obavljaš one zadatke koji su malo teži.

Konačno si skupio dovoljno hrabrosti da realizuješ ideju koja budi toliko strasti i inspiracije u tebi. Odlučio si da pratiš svoje znake do cilja uprkos bezbroj kontradiktornih emocija koje će se usput pojaviti. Kada razmišljaš o svim stvarima koje želiš da postigneš, to će svakako biti presudno da nastaviš da ideš u pravcu realizacije željenog, ali isto tako veoma je zanačajno da se ne zadovoljiš samo sa „dovoljno prihvatljivim“ ishodom.

Pretpostavimo da su ti namere sasvim poštene i dobre, ali onog momenta kada se odlučiš da kreneš u potragu za svojim ciljevima, suočićeš se i sa borbom koja se odvija u senci. Ona je oduvek i postojala, samo je nisi sve vreme primećivao. Možda si se povremeno i bavio nekim pitanjima, ali u trenutku kada odlučiš da kreneš u susret uspehu, bitka tek počinje. Prepoznaćeš taj momenat po osećaju ili situaciji koja je okidač da se odlučiš upustiti u avanturu ostvarenja prioriteta.

Postoje tri načina kako da koncipiraš svoj lični plan koji će zaista i funkcionisati:

U svakom slučaju, obavi svoj deo posla

Na kraju dana, jedini uslov koji će ti pomoći da napreduješ na bilo koji način je preduzimanje akcije i ponavljanje par koraka do ostvarenja svojih profesionalnih, ali i ličnih ciljeva. Ipak i pored toga čeka te komplikovan posao, čak i onda kada se osećaš energizovano i spreman si da osvojiš svet. Ciljevi podrazumevaju i mnogobrojne zadatke koje treba ispuniti.

Koraci koje bi trebalo da preduzmeš, generalno su taktički osmišljeni. Ostvarenje plana, bilo koje vrste, zahteva i mnogobrojne zadatke i obaveze koje svakako moraš da ispuniš, bez obzira da li se osećaš moćno ili baš naprotiv. Niko to neće uraditi umesto tebe. I tvoja lična percepcija ne bi trebalo da utiče na efektnost urađenog posla.

Nije potrebno da budeš super uspešan stručnjak kako bi znao da preduzmeš neke taktičke korake. Ukoliko osećaš kao da si se zaglavio u svemu tome, uvek možeš da koristiš savremenu modernu tehnologiju i internet kao pomoć. Kada rešiš da odradiš svoje zadatke, jedan dan ćeš samo pogledati šta si sve uradio i shvatićeš koliko si napredovao. Osećaj moći čak neće tada ni postojati u tvom umu. Proslavi svoje pobede i to će ti pomoći da kreiraš svoju slobodu onako kako ti želiš.

Istražuj ono što ne znaš dok ne postaneš ekspert

Postoje stvari koje ti nisu poznate i u kojima nisi dobar. Ako ne znaš nešto, istraži to. Uspešna osoba je neko ko shvata da nikada ne može biti ekspert u svim stvarima koje su mu bitne. Ustvari, moraš da budeš večiti učenik. Dobro prouči sve svoje planove i želje. Prouči kako struktuirati i intenzivirati svoj posao ili hobi. Nauči sve alate i tehnike koje su ti za to potrebne. Nauči sve što možeš. Nemoj prestati da istražuješ sve dok ne saznaš šta je to što je potrebno da učiniš i u predstojećem periodu, ali i u onom prethodnom.

Što si bolje upoznat sa svim detaljima, bolje ćeš vladati situacijom u kojoj se nalaziš. Obično se svi osećaju neprijatno zbog stvari koje su im nepoznate. Kada istražuješ i postaneš upoznat sa svakim delom strategije koju si odlučio da primeniš, taj osećaj će nestati. Bićeš sposoban da razmišljaš i razgovaraš o svojim ciljevima sa poverenjem i samopouzdanjem.

Fokusiraj se na svoje „zašto“ umesto na svoje emocije

Imaš sve te planove u svojoj glavi iz nekog razloga. Taj razlog može da bude pokretač toga što radiš i kako to radiš. „Zašto“ mora da bude na čelu svih akcija koje preduzimaš. Ovo bi trebalo da te motiviše više od bilo koje potencijalne zarade. Fokusiraj se na ono što radiš, kao i na dublju svrhu toga. Tokom tih trenutaka, kada te obuzme kreativnost, podseti se šta za tebe znači uspeh i zašto ti je to važno u životu ?! Samo ignoriši ograničavajuća uverenja. Ostani fokusiran.

Potrebna ti je određena moć kako bi nastavio da ideš u pravcu svojih ciljeva, uprkos tome kako se osećaš. To će te na kraju učiniti uspešnom osobom. Moguća nesigurnost koja se javi u nekom momentu, samo je osećaj koji se javi dok ne odradiš predviđeni posao, kako bi postao ekspert u svojoj oblasti. Odradi dobro posao i slobodno zadrži i svoje emocije. Ako ti nije sasvim jasno kako to da postigneš, samo nastavi da slediš savete koje ćeš pronaći ovde.

Autor: Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa. Vežbe za povećanje...

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente. Brzo, lako i...

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad bi bilo

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad...

Ulicom se širio miris jorgovana

Ulicom se širio miris jorgovana. Srela sam je danas....