Briga o sebi: Kako izračunati plodni dane?

Celokupni menstrualni ciklus može se podeliti u dva dela. Prvi deo je onaj koji prethodi ovulaciji, a drugi onaj koji sledi nakon nje. Plodni dani su u tom slučaju period same ovulacije. Uz dane pre i posle, tokom kojih je najveća mogućnost žene da ostane u drugom stanju. Korišćenje ovih dana kod parova koji žele da se ostvare u ulozi roditelja je od najveće važnosti. Kao i povećana zaštita tokom seksualnih odnosa kod onih koji to još uvek ne žele.

Ovulacija je period tokom menstrualnog ciklusa kada dolazi do „otpuštanja“ jajne ćelije iz jajnika. Koja odlazi u jajovod, pri čemu može doći do njenog oplođenja. Ukoliko je jajna ćelija oplođena, ona svoje kretanje nastavlja ka materici. A ako nije, ciklus nastavlja da se odvija svojim uobičajenim tokom. Gde na kraju dolazi do krvarenja, koje podrazumeva izbacivanje te jajne ćelije iz organizma. Pravo pitanje u svemu ovome jeste kako prepoznati ovulaciju i kada su plodni dani?

plodni-dani

Kako prepoznati ovulaciju?

Period pre ovulacije, tj. nastupanje perioda kada su plodni dani, možete prepoznati prema određenim simptomima koji nisu uobičajeni. To su bolovi u karličnom delu. Jaka osetljivost grudi, a posebno bradavica. Kao i pojačana želja za seksualnim odnosima. Što su sve produkti hormonalnih promena. Uz to se mogu javiti i promene na koži, u vidu bubuljica, pojačanog mašćenja. Kao i promena cervikularne sluzi, koja postaje providnija, „sluzavija“. Što je jedan od simptoma koji je najsigurniji za samostalno prepoznavanje ovulacije.

plodni-dani

Kada su plodni dani?

Sam proces ovulacije ne traje dugo, uglavnom  između 24 i 48 časova, ali to nije jedini period kada su plodni dani, jer oni traju i pre i posle nje, u zavisnosti od samog organizma. Mogu biti od 3 do 6 dana pre i 2 dana posle ovulacije. Ceo ovaj period jesu plodni dani, jer do začeća može doći tako što se spermatozoidi zadrže nekad do 6 dana, tj. „prežive“, što dovodi do logičnog sleda događaja, a to je oplođenje jajne ćelije odmah nakon ovulacije, iako odnosa nije bilo u tom momentu. Problem je često izračunati tačan njen period, što je posebno nezgodno kod žena koje imaju neredovan ciklus.

plodni-dani

Kako se računaju plodni dani?

Prema medicinskim, školskim proračunima i primerima, ovulacija se dešava 14 dana pred kraj ciklusa, s tim što se za poslednji dan ciklusa smatra dan pred pojavu krvarenja. Ovo se, međutim, primenjuje samo kod osoba kod kojih je ciklus redovan i traje 28 dana. U tom slučaju, ovulacija, tj. plodni dani i dan ovulacije, računaju se između trinaestog i petnaestog dana ciklusa. Kod žena koje nemaju redovan ciklus i nemaju njegovo trajanje kao u školskim primerima, računanje je nešto teže izvodivo.

Od presudne važnosti je da uredno vodite svoj menstrualni kalendar, koliko ciklus traje, s tim što se za prvi dan ciklusa uzima prvi dan kada krvarenje počinje. Na taj način, redovnim praćenjem iz meseca u mesec ustanovićete šta je vaš redovni ciklus. Pa će biti mnogo lakše odrediti period ovulacije i kada su plodni dani, koji se uglavnom kod žena dešavaju između jedanaestog i dvadeset i prvog dana ciklusa.

Naravno, postoje i druge metode za proveru da li su plodni dani u toku, ali ovo je ono što možete i što bi trebalo uvek samostalno da znate i da radite.

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe. Postoje u...

Preporuke distopijskih romana

Preporuke distopijskih romana. Danas vam predstavljam nekoliko preporuka distopijskih...

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom. Kako...