Briga o sebi: Kako izračunati plodni dane?

Celokupni menstrualni ciklus može se podeliti u dva dela. Prvi deo je onaj koji prethodi ovulaciji, a drugi onaj koji sledi nakon nje. Plodni dani su u tom slučaju period same ovulacije. Uz dane pre i posle, tokom kojih je najveća mogućnost žene da ostane u drugom stanju. Korišćenje ovih dana kod parova koji žele da se ostvare u ulozi roditelja je od najveće važnosti. Kao i povećana zaštita tokom seksualnih odnosa kod onih koji to još uvek ne žele.

Ovulacija je period tokom menstrualnog ciklusa kada dolazi do „otpuštanja“ jajne ćelije iz jajnika. Koja odlazi u jajovod, pri čemu može doći do njenog oplođenja. Ukoliko je jajna ćelija oplođena, ona svoje kretanje nastavlja ka materici. A ako nije, ciklus nastavlja da se odvija svojim uobičajenim tokom. Gde na kraju dolazi do krvarenja, koje podrazumeva izbacivanje te jajne ćelije iz organizma. Pravo pitanje u svemu ovome jeste kako prepoznati ovulaciju i kada su plodni dani?

plodni-dani

Kako prepoznati ovulaciju?

Period pre ovulacije, tj. nastupanje perioda kada su plodni dani, možete prepoznati prema određenim simptomima koji nisu uobičajeni. To su bolovi u karličnom delu. Jaka osetljivost grudi, a posebno bradavica. Kao i pojačana želja za seksualnim odnosima. Što su sve produkti hormonalnih promena. Uz to se mogu javiti i promene na koži, u vidu bubuljica, pojačanog mašćenja. Kao i promena cervikularne sluzi, koja postaje providnija, „sluzavija“. Što je jedan od simptoma koji je najsigurniji za samostalno prepoznavanje ovulacije.

plodni-dani

Kada su plodni dani?

Sam proces ovulacije ne traje dugo, uglavnom  između 24 i 48 časova, ali to nije jedini period kada su plodni dani, jer oni traju i pre i posle nje, u zavisnosti od samog organizma. Mogu biti od 3 do 6 dana pre i 2 dana posle ovulacije. Ceo ovaj period jesu plodni dani, jer do začeća može doći tako što se spermatozoidi zadrže nekad do 6 dana, tj. „prežive“, što dovodi do logičnog sleda događaja, a to je oplođenje jajne ćelije odmah nakon ovulacije, iako odnosa nije bilo u tom momentu. Problem je često izračunati tačan njen period, što je posebno nezgodno kod žena koje imaju neredovan ciklus.

plodni-dani

Kako se računaju plodni dani?

Prema medicinskim, školskim proračunima i primerima, ovulacija se dešava 14 dana pred kraj ciklusa, s tim što se za poslednji dan ciklusa smatra dan pred pojavu krvarenja. Ovo se, međutim, primenjuje samo kod osoba kod kojih je ciklus redovan i traje 28 dana. U tom slučaju, ovulacija, tj. plodni dani i dan ovulacije, računaju se između trinaestog i petnaestog dana ciklusa. Kod žena koje nemaju redovan ciklus i nemaju njegovo trajanje kao u školskim primerima, računanje je nešto teže izvodivo.

Od presudne važnosti je da uredno vodite svoj menstrualni kalendar, koliko ciklus traje, s tim što se za prvi dan ciklusa uzima prvi dan kada krvarenje počinje. Na taj način, redovnim praćenjem iz meseca u mesec ustanovićete šta je vaš redovni ciklus. Pa će biti mnogo lakše odrediti period ovulacije i kada su plodni dani, koji se uglavnom kod žena dešavaju između jedanaestog i dvadeset i prvog dana ciklusa.

Naravno, postoje i druge metode za proveru da li su plodni dani u toku, ali ovo je ono što možete i što bi trebalo uvek samostalno da znate i da radite.

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...

Insulinska rezistencija u trudnoći

Insulinska rezistencija u trudnoći. Insulinska rezistencija je metaboličko stanje...

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici. A slobodno...