Božićna igračka – priča za sve generacije

Božićna igračka – priča za sve generacije. Sećate li se svoje najdraže igračke kada ste bili dete? Šta biste sve učinili da je spasite kada biste znali da je baš ona završila u Zemlji izgubljenih gde zli Gubitnik samo čeka da joj naudi?

Džek ima najboljeg prijatelja, Dodu Praseta. DP je oduvek uz njega i jedini ga uvek razume. Džek vodi računa o tome da je DP uvek uz njega, i kada je tužan, i kada je srećan, i kada je ljut, i kada je kod kuće, i kada ide negde. Na Badnje veče, DP će se izgubiti. Ovo će za njegovog vlasnika biti nešto najgore što je moglo da mu se desi.

Božićna igračka – priča za sve generacije

Božićna igračka - priča za sve generacije
Božićna igračka – priča za sve generacije

Umesto da čeka skrštenih ruku na pomoć odraslih, Džek će odlučiti da sam krene u potragu za svojim plišanim prasencetom. Baš u tom trenutku, pridružiće mu se neočekivani saveznik. Božićno prase, sasvim nova i (ako pitate Džeka) uobražena igračka koju je dobio kao zamenu za DP-a, iako je Džeku sasvim jasno da DP-a niko ne može da zameni. Džek i BP će krenuti u Zemlju izgubljenih, mesto na kome završavaju sve one igračke, ali i druge stvari, koje su izgubljene, oštećene i zaboravljene, ali i mesto gde vrebaju zli Gubitnik i njegovi podanici.

Božićna igračka” je knjiga za decu, ali itekako može da bude poučna za nas odrasle. Dž.K.Rouling zaista ume da stvara magiju rečima i ova knjiga je samo još jedna potvrda toga. Kroz avanturu Džeka i Božićnog praseta upoznaćemo dosta junaka. Svaki od njih naučiće nas nešto, pokazaće nam kako treba ili kako ne treba da se ponašamo i dokazaće nam da u stvari ništa nikada nije skroz izgubljeno.

Božićna igračka – priča za sve generacije

Božićna igračka - priča za sve generacije
Božićna igračka – priča za sve generacije

Prijateljstvo je nešto što se teško objašnjava i prikazuje, ali mislim da je Roulingova definitivno među najboljim autorima kada treba pisati o ovome.  Magija pravog prijateljstva je upravo ono što nam često može pomoći da savladamo nepremostive prepreke, da postanemo jači, da zatražimo pomoć kada nam je potrebna i da prihvatimo da su ponekad sasvim neočekivane stvari najbolje za nas.

Ono za šta definitivno mogu da se zahvalim Dž.K.Rouling jeste to što me iznova i iznova podseća koliko je čitanje divno, koliko reči mogu da nas prenesu u fantastične svetove i koliko je važno uvek, ali baš uvek, sačuvati nadu.

Čvrsto verujem da se najveće istine i najbolje poruke kojima bi trebalo da se vodimo u životu kriju upravo u dečjim knjigama. Baš zato za kraj izdvajam ovaj citat, koji je samo jedna od pouka koju ću zapamtiti nakon čitanja „Božićne igračke”.

Božićna igračka – priča za sve generacije

„Gubljenje je deo življenja.”… „Ali neki od nas žive uprkos tome što smo izgubljeni. To je moć ljubavi.”

Upoznajte Džeka, DP-a i BP-a. Čitajte „Božićnu igračku”. Vredeće. verujte mi.

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...