Božićna igračka – priča za sve generacije

Božićna igračka – priča za sve generacije. Sećate li se svoje najdraže igračke kada ste bili dete? Šta biste sve učinili da je spasite kada biste znali da je baš ona završila u Zemlji izgubljenih gde zli Gubitnik samo čeka da joj naudi?

Džek ima najboljeg prijatelja, Dodu Praseta. DP je oduvek uz njega i jedini ga uvek razume. Džek vodi računa o tome da je DP uvek uz njega, i kada je tužan, i kada je srećan, i kada je ljut, i kada je kod kuće, i kada ide negde. Na Badnje veče, DP će se izgubiti. Ovo će za njegovog vlasnika biti nešto najgore što je moglo da mu se desi.

Božićna igračka – priča za sve generacije

Božićna igračka - priča za sve generacije
Božićna igračka – priča za sve generacije

Umesto da čeka skrštenih ruku na pomoć odraslih, Džek će odlučiti da sam krene u potragu za svojim plišanim prasencetom. Baš u tom trenutku, pridružiće mu se neočekivani saveznik. Božićno prase, sasvim nova i (ako pitate Džeka) uobražena igračka koju je dobio kao zamenu za DP-a, iako je Džeku sasvim jasno da DP-a niko ne može da zameni. Džek i BP će krenuti u Zemlju izgubljenih, mesto na kome završavaju sve one igračke, ali i druge stvari, koje su izgubljene, oštećene i zaboravljene, ali i mesto gde vrebaju zli Gubitnik i njegovi podanici.

Božićna igračka” je knjiga za decu, ali itekako može da bude poučna za nas odrasle. Dž.K.Rouling zaista ume da stvara magiju rečima i ova knjiga je samo još jedna potvrda toga. Kroz avanturu Džeka i Božićnog praseta upoznaćemo dosta junaka. Svaki od njih naučiće nas nešto, pokazaće nam kako treba ili kako ne treba da se ponašamo i dokazaće nam da u stvari ništa nikada nije skroz izgubljeno.

Božićna igračka – priča za sve generacije

Božićna igračka - priča za sve generacije
Božićna igračka – priča za sve generacije

Prijateljstvo je nešto što se teško objašnjava i prikazuje, ali mislim da je Roulingova definitivno među najboljim autorima kada treba pisati o ovome.  Magija pravog prijateljstva je upravo ono što nam često može pomoći da savladamo nepremostive prepreke, da postanemo jači, da zatražimo pomoć kada nam je potrebna i da prihvatimo da su ponekad sasvim neočekivane stvari najbolje za nas.

Ono za šta definitivno mogu da se zahvalim Dž.K.Rouling jeste to što me iznova i iznova podseća koliko je čitanje divno, koliko reči mogu da nas prenesu u fantastične svetove i koliko je važno uvek, ali baš uvek, sačuvati nadu.

Čvrsto verujem da se najveće istine i najbolje poruke kojima bi trebalo da se vodimo u životu kriju upravo u dečjim knjigama. Baš zato za kraj izdvajam ovaj citat, koji je samo jedna od pouka koju ću zapamtiti nakon čitanja „Božićne igračke”.

Božićna igračka – priča za sve generacije

„Gubljenje je deo življenja.”… „Ali neki od nas žive uprkos tome što smo izgubljeni. To je moć ljubavi.”

Upoznajte Džeka, DP-a i BP-a. Čitajte „Božićnu igračku”. Vredeće. verujte mi.

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...

1.Jedan po jedan – knjiga za prave ljubitelje trilera

1.Jedan po jedan - knjiga za prave ljubitelje trilera....

Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom...