Borba sa upornom kandidom: Ključni elementi koje nikako ne bi trebalo zanemariti prilikom lečenja

Najčešći uzročnik brojnih infekcija jeste kandida, koja ne dovodi isklučivo do infekcija urinarnog trakta, kako se u najvećem broju slučajeva ispoljava, već izaziva i druge zdravstvene tegobe, kao i razvijanje dosta ozbiljnih bolesti.

Kandida se prirodno nalazi u ljudskom organizmu, ali kao i druge dobre i loše bakterije, to su koncentracije koje su manje, pa kada se uvećaju dovode do brojnih komplikacija. U niskim vrednostima, kandida utiče povoljno na sistem za varenje, a potrebna je i za apsorpciju hranljivih nutrijenata iz hrane, dok kada dođe do njenog umnožavanja dolazi do probijanja creva i ulaska u krvotok gde otpušta toksične materije. Sve ovo dovodi do kandidijaze.

kandida

Šta uzrokuje umnožavanje kandide?

Određeni lekovi, medicinski i farmaceutski proizvodi, kao i način ishrane i stil života, utiču na to da se kandida umnoži i dovede do pojave brojnih simptoma koji mogu zahvatiti čitavo telo, tj. bilo koji deo tela. Najpre, uzimanje probiotika koji naruše balans među dobrim i lošim bakterijama uslovljava i umnožavanje kandide, a pored njih, oralni kontraceptivi takođe mogu dovesti do iste pojave.

Kada govorimo o ishrani, fermentisani proizvodi, konzumiranje mnogo ugljenih hidrata i rafinisanih šećera, slatkiši, brza hrana, utiču na to da se kandida, ali i druge bakterije u organizmu prekomerno hrane, zbog čega dolazi do njihovog uvećanja i rušenja balansa u organizmu. Uz sve ovo, kandida se može izazvati padom imuniteta, pojačanim stresom, ali i konzumiranjem alkohola u većim količinama. Sve ovo izaziva umnožavanje gljivica iz roda kandida, što dovodi do pojave brojnih zdravstvenih problema.

kandida

Lečenje kandide

Kandida se otkriva najpre putem krvi, tako što se radi test na antitela, pa ako su ona visoka to je dovoljan pokazatelj. Međutim, nekada krv nije merodavna, pa se radi i test stolice. Kada se ustanovi njeno prisustvo u granicama iznad normale, onda se kao prvi korak uspostavlja novi režim ishrane koji podrazumeva potpuno izbacivanje šećera, ugljenih hidrata i fermentisanih namirnica. Nakon toga se određuje potrebna terapija kroz odgovarajuće lekove koji se primenjuju na osnovu problema koji je kandida stvorila, a tu su i brojni prirodni lekovi, čajevi, koji se često preporučuju i od strane lekara kako bi pomogli.

kandida

Simptomi izazvani kandidom

Neki od najuobičajenijih simptoma koji ukazuju na to da je kandida prisutna u visokim vrednostima, tj. da je dovela do infekcije, jestu vaginalni i rektalni svrab, infekcija urinarnog trakta, osipi, ekcemi, psorijaza u ozbiljnijim slučajevima, te uopšte kožne infekcije. Jedan od simptoma jeste i značajno pojačan apetit za šećerom i ugljenim hidratima, što je izazvano činjenicom da se ova gljivica hrani upravo ovom vrstom hrane i uz njih se umnožava.

Pored ovih postoje još ozbiljniji simptomi, kao što je dekoncentrisanost, slaba memorija, promena raspoloženja koja može čak dovesti do razvoja anksioznosti i depresivnih stanja. Kandida može uticati na razvoj ADHD, multiplaskleroze, reumatidnog artritisa, Hašimoto poremećaja štitaste žlezde. Kandida može izazvati i ozbiljne alergije i kožna oboljenja.

Sve ovo upućuje na potrebu da se već kod prvih simptoma obratite lekaru zarad dijagnostikovanja bolesti, njenog uzročnika, kako bi se odredila potrebna i adekvatna terapija, a nikako ne smete podlegati samostalnom lečenju i određivanju medikamenata.

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...