Bliskost ili blizina

Strah od bliskosti jedan je od najrasprostranjenijih strahova danas.

Kao i svako drugo uverenje i strah ima svoju ulogu u našim životima.

Strah je tu da nas zaštiti od raznih neprijatnih situacija, povreda, neke opasnosti, ili nekog drugog događaja koji nas može fizički, ili psihički raniti.

Strah od bliskosti nas štiti od neprijatnih emocija i osećaja povređenosti, osećaja da neko poznaje naše prijatne, pozitivne i manje pozitivne osobine i mogućnosti da to saznanje može da upotrebi protiv nas.

Prva stvar koju ovde želim da naglasim jeste – da bi neko mogao neku našu osobinu upotrebiti protiv nas, mi mu za to moramo dati dozvolu. Drugim rečima, ukoliko smo mi u miru i skladu sa našim emocijama, vrlinama i manama, ukoliko poznajemo sebe i ne bojimo se svojih tamnih strana, one ne mogu raditi protiv nas, već predstavljaju našu snagu.

Temelj bliskosti sa nekim leži u prihvatanju sebe i bliskosti sa sopstvenim bićem.

Bliskost se rađa u odnosu, negovanjem i radom na tom odnosu, ona se razvija i raste.

Da, ukolko nismo bliski sa nekim, ta osoba nas ne može povrediti, jer njeno mišljenje ne predstavlja nešto što je nama jako bitno ali, sa druge strane, ostaćemo uskraćeni i za mnoge prijatne emocije i lepe trenutke koji čine život.

Evo par modela ponašanja, koje ljudi često koriste, ukoliko njima vlada strah od bliskosti:

  • Često odnos zadržavaju u prvoj, početnoj fazi površnog druženja, partnerskog, ili prijateljskog odnosa, jer se plaše prelaska na novi, bliži nivo. U partnerskom odnosu to može biti konstantno flertovanje koje traje duže, bez unošenja emocija, prirodnog razvoja i daljih koraka ka iskrenom, sadržajnijem odnosu. U prijateljskom odnosu, to mogu biti površni razgovori o vremenu, odeći, modi, drugim ljudima – svemu sto sklanja fokus sa odnosa te dve osobe.
  • Opsesivnosto ponašanje, konstantno proveravanje, zvanje, pisanje, posle pominjanje velike ljubavi posle par dana, priče o doživotnom prijateljstvu, nepoštovanje granica ličnog prostora i vremena druge osobe – sve ovo, može biti znak straha od bliskosti, ali takođe i straha od uspeha. Kako?

Ekstremna bliskost, upravo je znak da se tu krije moguća kočnica. Ovakvim ponašanjem i preterivanjem, nesvesno se stvara klima da druga osoba ode. Naš mozak, nesvesno kreira ovakve situacije i koristi ovakve modele ponašanja, jer želi da potvrdi ukorenjeno ograničavajuće uverenja da nismo dovoljno dobri, ili nismo dovoljno vredni da bi nas neko voleo, ili da bi neko želeo da provodi vreme sa nama. Osoba je otišla, a uverenje da nismo vredni da bismo bili voljeni, ili da ćemo biti povređeni, ako smo sa nekim bliski, dobija dokaz, jer po ovako kreiranom scenariju, jedna osoba je dala sve od sebe i brinula, poklonila pažnju, ljubav, vreme, a ipak bila ostavljena, a druga osoba nije prepoznala te emocije i trud.

  • Emocionalna suzdržanost – Ne dozvoljavanje sebi da druga osoba vidi naše emocije. Građenje više površnih odnosa, ulazak iz odnosa u odnos, je siguran znak da osoba beži od bliskosti. To se može objasniti jednostavnom činjenicom – Ako nešto nismo investirali, nemamo šta izgubiti. Ukoliko ništa nismo dali, niko nam ništa ne može oduzeti, ne možemo biti povređeni.
  • Previsoki kriterijumi u izboru partnera / prijatelja – ukoliko tražimo savršenstvo , ili kreiramo viziju koja je teško ostvariva, vrlo verovatno ćemo biti razočarani, ili ćemo se osećati povređeno, jer osoba koja sedi preko puta nas ne odgovara postavljenim kriterijumima, samim tim nećemo želeti da sa njom ostvarimo puniji odnos, jer niko nije dovoljno dobar.

Ovakvim ponašanjem obezvređuje se bliskost i gradi štit od istog.

Bliskost na daljinu: Bliskost možemo razviti, iako smo fizički udaljeni, ili razdvojeni.

Fizička blizina, ne znači nužno i istinsku bliskost. Socijalna i emocionalna bliskost se mogu razviti i ako komuniciramo putem telefona, video poziva, ili na neki drugi način.

Da, zagrljaj je potvrda da nam je ta osoba bliska, draga, da osećamo pozitivne emocije u vezi sa tom osobom, ali daljina, fizička distanca, nas ne remeti u tome da prihvatimo nekog kao osobu i zagrlimo nečiju dušu.

Pronađite način koji vama najviše odgovara, u kojem se vi prijatno osećate i poklonite sebi i drugima kvalitetan, iskren i zdrav odnos, jer je to temelj za kvalitetan i ispunjen život.

Autor: Teodora Stanković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...