Biti uspešna na privatnom i poslovnom planu – Kako se organizovati i postići balans

Brzina modernog načina života i previše obaveza na svakodnevnom nivou mogu značajno da utiču na raspored. Ponekad je svima nama potrebno još par sati dnevno kako bismo uspeli da obavimo sve poslove i dan završimo uspešno.

Sa druge strane, postoje ljudi koji sve uspeju da obave u zamišljenom vremenu. Te uz malo organizacije i pravilno raspoređivanje obaveza imaju dovoljno vremena da se posvete sebi i porodici. Najčešće su majke te koje vode računa o većini stvari kada se radi o organizaciji porodice. Te se uvek postavlja pitanje da li je majkama zaista lako da vode računa o porodici.

Pomoć dobro dođe

Bilo da se radi o pomoći porodice ili prijatelja. Bitno je znati da niko neće pomisliti da ste manje uspešni kao majka ukoliko dopustite da vam neko pričuva dete. Ostavite partnera da deci pročita priču pre spavanja, odvede ih na sladoled ili u park. Organizujte igranje sa članovima porodice. Ili prijateljima koji imaju decu sličnog uzrasta. Tako ćete nešto obavili u tom periodu ili se malo opustili. Ukoliko roditelji imaju želju da vam pomognu oko spremanja stana ili pronalaska osobe koja će vam u tome pomoći, prihvatite ovu ponudu i iskoristite to vreme da prošetate sa porodicom.

Pravilan balans obaveza

Često se dešava da posao zahteva da mu posvetimo i neko vreme u toku dana. Ovo može da poremeti porodični raspored. Ukoliko treba da se posvetite poslu u toku dana, uradite to u periodu dok se vaša deca igraju ili imaju neke obaveze van kuće. Ako vas koncentracija drži dovoljno dugo, nakon što decu smestite u krevet, posvetite se poslovnim obavezama. Zajedničko vreme kada je cela porodica kod kuće treba da bude posvećeno porodičnim aktivnostima. Kako biste proveli slobodne trenutke zajedno i svi se opustili.

Organizacija proslava

Kada su u pitanju proslave, majke najviše pažnje posvećuju dečjim rođendanima kako bi sve proteklo u najboljem redu. Ipak, deca najviše pamte one trenutke sa roditeljima te je neophodno da im se maksimalno posvetite. A sve oko organizacije prepustite profesionalcima. Kada je u pitanju hrana, odlučite se za ukusan ketering za rođendane koji će ispuniti sve vaše zahteve kada su aranžman, ukus i kvalitet u pitanju. Pored toga, većina prostora za proslavu rođendana imaju svoje animatore te se ne morate brinuti oko zabavljanja i aktivnosti dece.

Posvetite se sebi

Pored svih obaveza oko posla, porodice i kuće, žene često zaborave da se posvete same sebi i odvoje malo vremena za opuštajuće aktivnosti. Pronađite vreme tokom vikenda. Ili u danima kada deca imaju obaveze oko sporta ili hobija kako biste obavili neku aktivnost koja vas opušta. Od šopinga i razgledanja izloga do masaže i odlaska na neki sport. Sve su ovo stvari koje možete da uklopite kako biste posvetili malo pažnje sebi. Ukoliko ste jutarnji tip, postoje raniji sportski termini za sve poslovne ljude.Za one koji žele da dan započnu uz lagani kardio ili jači trening.

Izbegavajte stres

Iako zvuči krajnje jednostavno, majke su najčešće pod stresom zbog kog ne uspevaju da obave čak i one ne previše zahtevne obaveze. Razmislite o svemu što vam stvara stres i potrudite se da izbegnete te situacije kako biste mogli da funkcionišete normalno. Bilo da se radi o dodatnom poslu ili manjku vremena za sve obaveze koje imate, potrebno je da naučite kako da se nosite sa svakodnevnim stvarima koje donose stres. Kada jednom uvidite koliko imate više elana kada smanjite stres, shvatićete zašto treba da isključite sve negativnosti kako biste mogli da se posvetite samo onim pozitivnim stvarima.

Svaka žena može da balansira nekoliko uloga odjednom i da bude uspešna majka, supruga i poslovna žena. Iako svaki dan donosi nove izazove i promene, bitno je naučiti kako se izboriti sa svima njima i ostati pribrana kako bi svi ti izazovi bili prevaziđeni.

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...