BELI LUK- NAJBOLJI PRIRODNI LEK ZA VAŠE ZDRAVLJE

Beli luk jedna je od najzdravijih biljaka na svetu zbog svojih snažnih lekovitih svojstava. Njegova preventivna uloga zbog  snažnih antibakterijskih svojstava, bila je poznata i pre više od 1.000 godina jer se i tada koristio u prirodnoj medicini kao narodni lek.

Beli luk prvenstveno je hrana koja se koristi kao dodatak u ishrani, kako zbog šmeka tako i zbog zdravlja. Međutim, ima veoma široku primenu i kao narodni lek zbog svojih benefita.

Danas je beli luk više nego narodni lek i aktivan je sastojak u mnogim lekovima, kozmetičkim preparatima i drugim suplementima, koji čine da organizam bude funkcionalan i zdrav.

Beli luk jača imunitet, deluje antibakterijski protiv virusa i bolesti, može sprečiiti upalu pluća i još mnogo toga.

Beli luk kao kućna preventiva

Ne morate kupovati lekove sa belim lukom jer postoji više načina da samostalno isprobate ovo magično povrće jakog i opojnog mirisa. Evo kako beli luk može da pomogne da se izlečite ili da sačuvate svoje zdravlje.

1.  Pojedite čen belog luka jednom dnevno

Ukoliko svakoga dana pre obroka pojedete jedan čen belog luka to je kao da ste popili moćan antibiotik koji može da zaštititi od prehlada i virusa. Ukoliko vam je teško da pojedete čist beli luk, biće lakše ako ga popijete sa sokom. Iscedite jedan limun i napravite limunadu pa zatim dodajte čen belog luka.

2.  Protiv prehlade

Ujutru kada ustanete nemojte odmah da perete zube. Pre nego što ih natrljate pastom, očistite usnu duplju belim lukom. Jedan manji očišćeni čen stavite u usta i sisajte ga, pomešajte sa pljuvačkom oko pola sata, a zatim tečnost progutajte.

Slažemo se da osećaj nije najprijatniji, ali ta pljuvačka kada dospe u krv, čisti krvne sudove, što deluje preventivno na zdravlje.

3.  Leči gljivice sa kože

Beli luk je aktivan sastojak u mnogim kremama i kozmetičkim preparatima. On se vrlo jednostavno može koristiti za uklanje gljivica na stopalima jer ima snažna antibakterijska svojstva. Dovoljno je da iscedite sok iz belog luka i da utrljate tufer (vaticu), a zatim da nežnim pokretima brišete delove kože na kojima se nalaze gljivice.

Na ovaj način mogu i da se čiste bubuljice sa lica.

4.  Smanjuje bol zuba

Ukoliko vas muči zubobolja beli luk može vrlo lako i brzo pomoći da bol nestane. Stavite jedan manji komadić čena belog luka između desni i dela zuba na kome osećate bol. Nakon kratkog vremena bol će se postepeno smanjivati, a zatim i nestati.

Beli luk izbegavajte ako vam je koža osetliva i iritirana, kako se stanje ne bi pogoršalo. Takođe, ukoliko imate želudačnih problema i problema sa varenjem hrane nije preporučljivo da jedete beli luk.

 

Autor: Marija Mitrović- Stojanović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...